Savjeti za dame: Izbjegnite greške prilikom pranja farbane kose i sačuvajte boju

GS
Foto: Ilustracija

Uz ove savjete kosa će vam izgledati kao da ste juče bili kod frizera.

Pramenovi i farbanje kose nikada neće izaći iz mode, zbog čega se mnoge dame odlučuju da promjene prirodnu boju, ili da na taj način prikriju druge nedostatke, poput sjedih dlaka.

Međutim, nakon kratkog vremena kosa je izgubila onaj sjaj koji je imala nakon frizerskog tretmana, i boja se isprala - a to je sve zbog pranja kose i šampona.

Postoje greške u pranju koje pravimo kod kuće kada je u pitanju nega farbane kose, i upravo su one razlozi zbog kojih se boja ispira.

Važno je naglasiti da kosu ne treba prati 72 sata (odnosno tri dana) nakon farbanja, jer su tada pore dlake otvorene i veliki dio boje će se isprati.

Pored toga, kosu ne treba prati previše vrućom vodom jer je to može oštetiti, pa je najbolje koristiti mlaku vodu.

Kao što ni topla voda nije dobra, farbanoj kosi ne prija ni prevelika toplota fena. Ona može oštetiti boju, iritirati tjeme, a posle farbanja je preporučljivo da kosu sušimo prirodnim putem.

Takođe, aparate za stilizovanje kose koji rade na principu zagrjevanja, poput pegle i figara, treba izbjegavati kako bi se sačuvao kvalitet dlake.

Još jedan razlog zbog kojeg se boja ispira je šampon. Sastav šampona i hemikalije koje se u njemu nalaze, uklanjaju prirodno ulje iz korjena i sa kose, što dalje podstiče njeno jače mašćenje. Stoga je važno izbjegavati šampone koji sadrže mnogo jakih konzervanasa, sulfata i sintetičkih mirisa.

Bilo da je kosa bojena ili ne, trebalo bi koristiti šampone sa što više prirodnih sastojaka i esencijalnih ulja koji čiste vlasište, a boju ostavljaju netaknutom.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana