Савјети како да увјерите дјецу да не гледају стално у телефоне

ГС
Foto: Илустрација

Дјеца данас превише времена проводе гледајући у телефон, што родитеље неријетко забрињава.

Ново истраживање показало је да многи десетогодишњаци губе осам до девет сати сна седмично, што је једнако једној цијелој ноћи, јер се не могу одвојити од друштвених мрежа.

Истраживање је провео др Џон Шов са Универзитета Де Монтфорт, а испитивало је улогу кориштења друштвених медија и квалитета спавања у предтинејџерској доби.

Проведено је у школама широм Лестера, гдје је сједиште универзитета. Истраживање је показало да дјеца старости од 10 година која прије спавања користе друштвене медије мање спавају те да код њих постоји већа опасност од појављивања анксиозности.

Истраживање је, такође, показало да дјеца од 10 до 11 година спавају у просјеку само 8,7 часова ноћу. Око 70 одсто испитаника који су учествовали у истраживању су проводили око четири сата дневно на друштвеним мрежама, а половину од тога непосредно прије спавања,преносе Независне.

Дјеца копирају своје родитеље па ако сте залијепљени за свој мобилни телефон 24 сата дневно, лицемјерно је викати на њих да се макну са свог.

Испробајте породични дигитални детокс, чак и ако је то само неколико сати, током којих можете играти друштвене игре, а на мобилним телефонима угасите тонове и ставите их негдје гдје нису на дохват руке.

Одлучите колико времена пред екраном допуштате свом малишану, а затим намјестите дигитални мјерач времена на пулт тако да сви могу видјети. Када вријеме истекне, телефон се гаси.

Можда им се то не свиђа, али ви сте родитељ и постављате правила. Чак и ако вриште да сте најгори родитељ, будите досљедни како би знали да нема друге опције.

Пуно дјеце је на више платформи друштвених медија, па нека изаберу само једну. Онемогућите њиховом телефону могућност преузимања апликација без вашег пристанка. Након тога треба провјерити на друштвеној мрежи пратиоце које дијете има те заједно с њим проћи кроз попис и оставити само људе који су вам блиски.

Одредите вријеме касно поподне када ваше дијете треба предати свој телефон, барем неколико сати прије спавања како би се опустило.

Досада је често разлог за безумно гледање у теефон, па покушајте своју дјецу увече нечим забавити. Нека вам помогну у кухињи или са њима нешто лагано читајте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана