Savjeti kako da uvjerite djecu da ne gledaju stalno u telefone

GS
Foto: Ilustracija

Djeca danas previše vremena provode gledajući u telefon, što roditelje nerijetko zabrinjava.

Novo istraživanje pokazalo je da mnogi desetogodišnjaci gube osam do devet sati sna sedmično, što je jednako jednoj cijeloj noći, jer se ne mogu odvojiti od društvenih mreža.

Istraživanje je proveo dr Džon Šov sa Univerziteta De Montfort, a ispitivalo je ulogu korištenja društvenih medija i kvaliteta spavanja u predtinejdžerskoj dobi.

Provedeno je u školama širom Lestera, gdje je sjedište univerziteta. Istraživanje je pokazalo da djeca starosti od 10 godina koja prije spavanja koriste društvene medije manje spavaju te da kod njih postoji veća opasnost od pojavljivanja anksioznosti.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da djeca od 10 do 11 godina spavaju u prosjeku samo 8,7 časova noću. Oko 70 odsto ispitanika koji su učestvovali u istraživanju su provodili oko četiri sata dnevno na društvenim mrežama, a polovinu od toga neposredno prije spavanja,prenose Nezavisne.

Djeca kopiraju svoje roditelje pa ako ste zalijepljeni za svoj mobilni telefon 24 sata dnevno, licemjerno je vikati na njih da se maknu sa svog.

Isprobajte porodični digitalni detoks, čak i ako je to samo nekoliko sati, tokom kojih možete igrati društvene igre, a na mobilnim telefonima ugasite tonove i stavite ih negdje gdje nisu na dohvat ruke.

Odlučite koliko vremena pred ekranom dopuštate svom mališanu, a zatim namjestite digitalni mjerač vremena na pult tako da svi mogu vidjeti. Kada vrijeme istekne, telefon se gasi.

Možda im se to ne sviđa, ali vi ste roditelj i postavljate pravila. Čak i ako vrište da ste najgori roditelj, budite dosljedni kako bi znali da nema druge opcije.

Puno djece je na više platformi društvenih medija, pa neka izaberu samo jednu. Onemogućite njihovom telefonu mogućnost preuzimanja aplikacija bez vašeg pristanka. Nakon toga treba provjeriti na društvenoj mreži pratioce koje dijete ima te zajedno s njim proći kroz popis i ostaviti samo ljude koji su vam bliski.

Odredite vrijeme kasno popodne kada vaše dijete treba predati svoj telefon, barem nekoliko sati prije spavanja kako bi se opustilo.

Dosada je često razlog za bezumno gledanje u teefon, pa pokušajte svoju djecu uveče nečim zabaviti. Neka vam pomognu u kuhinji ili sa njima nešto lagano čitajte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana