Расправа доктора и небинарне особе: "Да ли вама треба гинеколог или уролог?"

Мондо
Расправа доктора и небинарне особе: "Да ли вама треба гинеколог или уролог?"

Ко су небинарне особе и колико их има у нашој земљи? Које земље им дозвољавају да у документима род означе као X?

Небинарна особа и активиста за људска права Валериан Савић и гинеколог Вања Милошевић гостовали су у "Јутру" на Првој, а онда је због једног питања настала расправа - да ли небинарне особе иду код уролога или гинеколога. У све се умијешала и водитељка Марија Стаменић са питањем које се*суалне оријентације је небинарна особа Валериан Савић.

Валериан Савић: У мом личном случају јесте "он", "она", "они". Користим све замјенице, тако да заиста није битно. Оно што желим да нагласим, јесте да није потребан никакав другачији третман. Потребно је да небинарне особе третирамо исто као и друге особе, са поштовањем. Једино је битно да сваку особу питамо које замјенице користи. Можемо да користимо мушки и женски род и замјеницу "оно". Небинарна особа је активистички подухват. Небинарност значи апсолутна слобода избора да будемо ко јесмо и апсолутна слобода личног изражаја. Небинарност је идентитет који спада између или изван мушког и женског рода.

Вања Милошевић: Трудим се да разумијем. Знате, ми као љекари, немамо право на своје личне ставове и емоције. Ја морам да вас схватим јер су дошла нека друга времена, а професори су учили да је пол међу ногама, а род међу можданим вијугама. Ове књиге из психологије се очигледно толико брзо мијењају, да морамо да учимо о новим стварима. Моје питање је да ли би дошао на преглед код мене кад се у тренутку осјећаш као женско? Да ли вама треба гинеколог или уролог?

Валериан Савић: Ја се осјећам у складу са својим полом, ја сам особа мушког пола и то је моја велика привилегија, што се осјећам у складу у својим полом јер не познајем проблеме које познају жене по питању гинеколошких проблема и по питању тога шта значи бити жена биолошки.

Вања Милошевић: Значи, ви бисте дошли код уролога? Сад ми је лакше.

Валериан Савић: Што се тиче афирмативне његе, ми имамо проблем са читавим Кабинетом за трансродна стања који не пружа адекватну његу и подршку тим особама.

Вања Милошевић: Значи, ако сам добро разумио, Ви се осјећате као мушкарац полно, а родно сте ни тамо ни овдје или између?

Валериан Савић: Ја јесам особа мушког пола и осјећам се у складу са тим што јесам.

Вања Милошевић: А како се осјећате сада, у овом тренутку?

Валериан Савић: Ја сам небинарна особа, стварно није питање како се осјећам поводом сопственог доживљаја рода нити морам нужно да дефинишем свакодневно свима, већ треба да имам слободу да у друштву живим као таква индивидуа.

Вања Милошевић: Знате зашто вас то питам? Прво и основно питање у психологији, макар док сам је ја учио, било је тај лични идентитет који се заснива на томе ко сте и шта сте. Ако ви једну од те двије карактеристике немате, онда би разговор ишао у другом смјеру. Не заборавите, ми као струка вас апсолутно разумијемо и морамо да разумијемо, независно од тога да ли се нама то свиђа или не. Вјероватно ће већина људи сада бити против тога што уопште разговарамо о овоме, много важнијих ствари има у овој земљи. Ја сам био изненађен кад сам сазнао да се у Америци скоро два милиона људи осјећа тако. Свако има права да се осјећа како хоће, али знате, ми смо прије 30 година, особе које би се тако осјећале, не бих да будем груб, али водили смо их у друге установе да би се установило шта су. Сад је то дозвољено да се прича јавно о томе, еволуција је велика.

Валериан Савић: То је сјајно, то је велики напредак. Ја сам доживио лично много проблема у Палмотићевој када су ме грешком послали поводом других проблема као што је АДХД. Објаснио сам докторки, она ми је додала двије дијагнозе попут егоманије. Ја сам само желио да заштитим себе. Ми живимо у друштву које одбија да нађе заједнички језик.

Водитељка Марија Стаменић: Оно што је интересантно, то је да Бен Афлек и Џенифер Лопез из претходних бракова имају кћерке које се изјашњавају као небинарне особе. Америка је прије двије године дозволила да се у пасошима неко идентификује као X, дакле, ни мушко ни женско. Има ту још земаља. Швајцарска је одбила ту могућност. Мислите ли ви да би код нас то било потребно?

Валериан Савић: То би био мач са двије оштрице јер ми у документима имамо ознаку пола, а не рода, али неким особама би много значило да то буде X. Не треба да имамо потребу да се изјашњавамо о полу ни на телевизији, ни на граници.

Водитељка Марија Стаменић: Морам да вас питам оно што није јасно, ни мени, а ни доктору Вањи. Ви кажете да се осјећате полно као мушкарац, а родно... шта?

Валериан Савић: Не желим да играм улогу мушкарца у овом друштву.

Водитељка Марија Стаменић: У ком смислу? Да ли вам смета да вас питам која је ваша се*суална оријентација?

Валериан Савић: Скроз је ОК јер као активиста причам непрестано о томе. Ја сам бисе*суална особа, али ми треба да причамо више о слободама и сигурнијем друштву, а не нужно о тој ознаци у документима. Ми, када бисмо имали слободније друштво, имали бисмо више бисе*суалних и небинарних особа. Већина нас је отворена за било какво искуство и свако од нас има мушку и женску енергију.

Вања Милошевић: Ако је тако да Ви нећете да будете родно мушкарац, како онда кад имате озбиљан медицински проблем, мушке природе, рецимо уролошки? Ви морате да тражите помоћ од уролога, а не од гинеколога? Моје колеге у иностранству имају случајеве да особа која је полно мушкарац, а родно жена, хоће преглед код гинеколога.

Водитељка Марија Стаменић: Ви нисте имали такав случај?

Вања Милошевић: На сву срећу! Да ли Ви тада правите кривично дјело? Закон још то није узео под своје.

Валериан Савић: Ово што колега Вања Милошевић каже, медицина јесте простор гдје је јако битно ко је ког пола. Постоји разлика у хромозомима и хормонским обрасцима и гениталијама међу ногама, али не само спољашњег, већ и унутрашњег, то је јако важно.

Вања Милошевић: Ја бих вас само исправио, ја вам нисам колега. Морали бисте да завршите Медицински факултет да бисте ме назвали колегом. Ви понекад тражите помоћ, били сте у Палмотићевој.

Валериан Савић: Рекао сам да сам био поводом нечег другог.

Вања Милошевић: Али то је сасвим свеједно. Замислите ситуацију, да ли би код мене дошао на преглед неко ко се пола дана изјашњава као мушко, пола дана као женско, а на крају не зна шта је. Како вама љекари могу да помогну?

Валериан Савић: Најбољи начин да нам помогнете јесте да се борите против корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана