Психолог каже да токсични родитељи често говоре својој дјеци ових 5 реченица!

ГС
Психолог каже да токсични родитељи често говоре својој дјеци ових 5 реченица!

Психолог Камини Вуд на свом блогу објашњава како одрастање уз токсичног родитеља може да обликује карактер човjека у одраслом добу, те његово понашање током живота. Код токсичних родитеља риједак је топао, брижан однос, а чести су немар, маргинализација, емоционална манипулација који неријетко остављају дуготрајне последице на ментално здравље, изборе и односе.

Но, како препознати токсичног родитеља? Како објашњава овај психолог, токсични родитељи су егоцентрични и неспособни да успоставе здраве, значајне односе са својом дjецом, већ од њих имају нереална очекивања и постављају им нереалне захтеве, притом критикујући све што њихова дјеца кажу или учине.

Успут је издвојила и пет реченица које токсични родитељи говоре својој деци, а то на њих оставља дубоке посљедице.

"Превише си осјетљив"

Токсични родитељи употребиће ову фразу како би дискредитовали и понизили дјететова осјећања када га повриједе. Овом реченицом заправо шаљу поруку да не мисле да одговарају за своје увриједљиве ријечи и поступке, сугеришући да с дјететом нешто није у реду.

"Престани да драмиш"

Токсични родитељи често користе ову фразу како би избјегли одговорност за оно што говоре или чине, минимизирајући или негирајући злостављање. Наиме, ова врста родитеља намјерно ствара драму, збуњеност и несигурност, окривљујући дјете за његову претерану реакцију. Нарцисоидни родитељи говоре овакве ствари како би изазвали осећај кривице код своје дјеце или како би умањили њихове емоције.

"Никад то нисам рекао"

Токсичне особе, па тако и родитељи, никада не преузимају одговорност за своје ријечи и понашање. Урадиће нешто, а затим ће отворено порећи да су то учинили. На тај начин родитељ свом дјетету говори да не осјећа никакву одговорност за бол коју је проузроковао, било намјерно било несвјесно.

"Само сам хтио да ти помогнем"

Токсични родитељи користе ову фразу како би оправдали критиковање без разлога. Они увијек вјерују да знају најбоље, па ће се токсични родитељ увриједити или кривити дете ако не послушају њихов савјет.

"Тако си незахвалан"

Када узрокују бол или лош осјећај код своје дјеце, токсични родитељи глумиће жртву, оптужујући управо своје дјете да је незахвално. Исто тако, често ће код дјетета покушати да изазову осјећај кривице, игноришући га или покушавајући да избјегну разговор с њим.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана