Psiholog kaže da toksični roditelji često govore svojoj djeci ovih 5 rečenica!

GS
Psiholog kaže da toksični roditelji često govore svojoj djeci ovih 5 rečenica!

Psiholog Kamini Vud na svom blogu objašnjava kako odrastanje uz toksičnog roditelja može da oblikuje karakter čovjeka u odraslom dobu, te njegovo ponašanje tokom života. Kod toksičnih roditelja rijedak je topao, brižan odnos, a česti su nemar, marginalizacija, emocionalna manipulacija koji nerijetko ostavljaju dugotrajne posledice na mentalno zdravlje, izbore i odnose.

No, kako prepoznati toksičnog roditelja? Kako objašnjava ovaj psiholog, toksični roditelji su egocentrični i nesposobni da uspostave zdrave, značajne odnose sa svojom djecom, već od njih imaju nerealna očekivanja i postavljaju im nerealne zahteve, pritom kritikujući sve što njihova djeca kažu ili učine.

Usput je izdvojila i pet rečenica koje toksični roditelji govore svojoj deci, a to na njih ostavlja duboke posljedice.

"Previše si osjetljiv"

Toksični roditelji upotrebiće ovu frazu kako bi diskreditovali i ponizili djetetova osjećanja kada ga povrijede. Ovom rečenicom zapravo šalju poruku da ne misle da odgovaraju za svoje uvrijedljive riječi i postupke, sugerišući da s djetetom nešto nije u redu.

"Prestani da dramiš"

Toksični roditelji često koriste ovu frazu kako bi izbjegli odgovornost za ono što govore ili čine, minimizirajući ili negirajući zlostavljanje. Naime, ova vrsta roditelja namjerno stvara dramu, zbunjenost i nesigurnost, okrivljujući djete za njegovu preteranu reakciju. Narcisoidni roditelji govore ovakve stvari kako bi izazvali osećaj krivice kod svoje djece ili kako bi umanjili njihove emocije.

"Nikad to nisam rekao"

Toksične osobe, pa tako i roditelji, nikada ne preuzimaju odgovornost za svoje riječi i ponašanje. Uradiće nešto, a zatim će otvoreno poreći da su to učinili. Na taj način roditelj svom djetetu govori da ne osjeća nikakvu odgovornost za bol koju je prouzrokovao, bilo namjerno bilo nesvjesno.

"Samo sam htio da ti pomognem"

Toksični roditelji koriste ovu frazu kako bi opravdali kritikovanje bez razloga. Oni uvijek vjeruju da znaju najbolje, pa će se toksični roditelj uvrijediti ili kriviti dete ako ne poslušaju njihov savjet.

"Tako si nezahvalan"

Kada uzrokuju bol ili loš osjećaj kod svoje djece, toksični roditelji glumiće žrtvu, optužujući upravo svoje djete da je nezahvalno. Isto tako, često će kod djeteta pokušati da izazovu osjećaj krivice, ignorišući ga ili pokušavajući da izbjegnu razgovor s njim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana