Препознајте када вас неко лаже: Ових 15 ствари преваранти најчешће раде

Агенције
Препознајте када вас неко лаже: Ових 15 ствари преваранти најчешће раде

Како да знате коме можете да вјерујете? Ево само неких знакова да имате посла са лажовима.

1. Покрети тијела су им ограничени, а руке су им углавном укочене. Често се чини као да се “скупљају” како би заузели што мање простора, па су им покрети главе и руку усмјерен ка сопственом тијелу, пише сајт Листверсе.

2. Углавном избјегавају контакт очима.

3. Рукама додирују лице, грло и уста, чешкају се по носу или иза уха. Вјероватно неће отвореном шаком додирнути груди.

4. Превелика пауза између ријечи и гестова. На примјер, рећи ће: “Баш то сам желио” када добије поклон, а насмијаће се тек неколико секунди након изјаве, умјесто у исто вријеме.

5. Покрети тијела или изрази лица се не подударају са оним што кажу. На примјер, намрштиће се док говоре: “Волим те”.

6. Када неко лажира емоције попут среће, изненађења, или туге, изрази су често ограничени само на покрете уста, умјесто да реагује цијелим лицем. На примјер, када се неко природно насмијеши, укључује се читаво лице: лако су уочљиви покрети вилица и образа, а очи и чело се “спуштају”.

7. Лажови се одмах бране. Они који говоре истину, немају разлога да објашњавају своје поступке више него што је потребно.

8. Непријатно им је пред саговорником, па често окрећу главу или тијело у супротном смјеру.

9. Лажов може несвијесно да поставља предмете (књигу, шољу за кафу и слично) између себе и вас.

10. Поновиће ваше ријечи док одговарају. На примјер, на питање: “Јеси ли појео посљедњи колач?”, одговориће са: “Не, нисам појео посљедњи колач”.

11. Понекад ће избјегавати лагање тиме што не дају директне изјаве. Могу се поставити тако да се одговор подразумева, прије него да директно кажу нешто што није истина.

12. Често додају непотребне детаље у својим одговорима. Покушаће да вас убиједе тако што ће се трудити да њихова лаж изгледа вјеродостојно.

13. Непријатно им је током пауза у разговору.

14. Лажови ће понекад изоставити замјенице из разговора, или ће их изговарати једноличним тоном. Када се говори истина, замјенице се наглашавају подједнако или чак и више од осталих ријечи.

15. Њихове реченице ће вероватно бити нејасне, и често ће неке ријечи изговарати тихо због несигурности у то да ли ћете им повјеровати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана