Prepoznajte kada vas neko laže: Ovih 15 stvari prevaranti najčešće rade

Agencije
Prepoznajte kada vas neko laže: Ovih 15 stvari prevaranti najčešće rade

Kako da znate kome možete da vjerujete? Evo samo nekih znakova da imate posla sa lažovima.

1. Pokreti tijela su im ograničeni, a ruke su im uglavnom ukočene. Često se čini kao da se “skupljaju” kako bi zauzeli što manje prostora, pa su im pokreti glave i ruku usmjeren ka sopstvenom tijelu, piše sajt Listverse.

2. Uglavnom izbjegavaju kontakt očima.

3. Rukama dodiruju lice, grlo i usta, češkaju se po nosu ili iza uha. Vjerovatno neće otvorenom šakom dodirnuti grudi.

4. Prevelika pauza između riječi i gestova. Na primjer, reći će: “Baš to sam želio” kada dobije poklon, a nasmijaće se tek nekoliko sekundi nakon izjave, umjesto u isto vrijeme.

5. Pokreti tijela ili izrazi lica se ne podudaraju sa onim što kažu. Na primjer, namrštiće se dok govore: “Volim te”.

6. Kada neko lažira emocije poput sreće, iznenađenja, ili tuge, izrazi su često ograničeni samo na pokrete usta, umjesto da reaguje cijelim licem. Na primjer, kada se neko prirodno nasmiješi, uključuje se čitavo lice: lako su uočljivi pokreti vilica i obraza, a oči i čelo se “spuštaju”.

7. Lažovi se odmah brane. Oni koji govore istinu, nemaju razloga da objašnjavaju svoje postupke više nego što je potrebno.

8. Neprijatno im je pred sagovornikom, pa često okreću glavu ili tijelo u suprotnom smjeru.

9. Lažov može nesvijesno da postavlja predmete (knjigu, šolju za kafu i slično) između sebe i vas.

10. Ponoviće vaše riječi dok odgovaraju. Na primjer, na pitanje: “Jesi li pojeo posljednji kolač?”, odgovoriće sa: “Ne, nisam pojeo posljednji kolač”.

11. Ponekad će izbjegavati laganje time što ne daju direktne izjave. Mogu se postaviti tako da se odgovor podrazumeva, prije nego da direktno kažu nešto što nije istina.

12. Često dodaju nepotrebne detalje u svojim odgovorima. Pokušaće da vas ubijede tako što će se truditi da njihova laž izgleda vjerodostojno.

13. Neprijatno im je tokom pauza u razgovoru.

14. Lažovi će ponekad izostaviti zamjenice iz razgovora, ili će ih izgovarati jednoličnim tonom. Kada se govori istina, zamjenice se naglašavaju podjednako ili čak i više od ostalih riječi.

15. Njihove rečenice će verovatno biti nejasne, i često će neke riječi izgovarati tiho zbog nesigurnosti u to da li ćete im povjerovati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana