Преминуо професор Јакоб Зив, човјек који је свијету дао PDF, ZIP и MP3 формате

GS
Foto: Printscreen

У 91. години преминуо је професор Јакоб Зив, један од најпознатијих научника у области информационе технологије, одговоран за ПДФ, ЗИП и МП3 формат

Лемпел-Зив алгоритам

Овај алгоритам компресије информација омогућава компресију без губитака, без обзира на структуру података и без претходног познавања статистичких својстава података. На основу овог алгоритма развијене су многе технологије компресије које се данас користе у меморијским уређајима, рачунарима и паметним телефонима.

Лемпел-Зив алгоритам је отворио пут за нову технологију, омогућавајући пренос визуелних и других информација великом брзином без губитка информација. Институт електротехничких и електронских инжењера (ИЕЕЕ) је 2004. године објавио да је Лемпел-Зив алгоритам “прекретница у електроници и рачунарском инжењерству” и да је „дао значајан допринос томе да интернет постане ефикасно средство глобалне комуникације“.

Проф. Зив је такође учествовао у развоју Винер-Зив алгоритма у Бел Лабораториес. Овај алгоритам, који је сада дио Мицрософт оперативног система, омогућава компресију великог броја слика са различитих камера и њихов истовремени пренос (на примjер на спортским догађајима), преноси Benchmark

Доприноси професора Џејкоба Зива у области теорије информација оставили су неизбрисив траг у свијету, а његово наслеђе ће наставити да инспирише генерације научника који долазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана