Preminuo profesor Jakob Ziv, čovjek koji je svijetu dao PDF, ZIP i MP3 formate

GS
Foto: Printscreen

U 91. godini preminuo je profesor Jakob Ziv, jedan od najpoznatijih naučnika u oblasti informacione tehnologije, odgovoran za PDF, ZIP i MP3 format

Lempel-Ziv algoritam

Ovaj algoritam kompresije informacija omogućava kompresiju bez gubitaka, bez obzira na strukturu podataka i bez prethodnog poznavanja statističkih svojstava podataka. Na osnovu ovog algoritma razvijene su mnoge tehnologije kompresije koje se danas koriste u memorijskim uređajima, računarima i pametnim telefonima.

Lempel-Ziv algoritam je otvorio put za novu tehnologiju, omogućavajući prenos vizuelnih i drugih informacija velikom brzinom bez gubitka informacija. Institut elektrotehničkih i elektronskih inženjera (IEEE) je 2004. godine objavio da je Lempel-Ziv algoritam “prekretnica u elektronici i računarskom inženjerstvu” i da je „dao značajan doprinos tome da internet postane efikasno sredstvo globalne komunikacije“.

Prof. Ziv je takođe učestvovao u razvoju Viner-Ziv algoritma u Bel Laboratories. Ovaj algoritam, koji je sada dio Microsoft operativnog sistema, omogućava kompresiju velikog broja slika sa različitih kamera i njihov istovremeni prenos (na primjer na sportskim događajima), prenosi Benchmark

Doprinosi profesora Džejkoba Ziva u oblasti teorije informacija ostavili su neizbrisiv trag u svijetu, a njegovo nasleđe će nastaviti da inspiriše generacije naučnika koji dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana