Постоје три типа грађе тијела: Који је ваш и зашто је важно да то знате?

ГС
Foto: Илустрација

Можда знате своју висину, тежину и конфекцијски број, али знате ли ком "типу" тијела припадате?

Према тврдњама научника, сви људи - односно њихова тијела, могу се сврстати у три соматотипа

Осим што идентификује тип тијела, соматотип дефинише и вјежбе које ће некоме одговарати.

Соматотипови су ектоморф, ендоморф и мезоморф, а први пут их је дефинисао др Вилијам Шелдон, средином прошлог вијека.

1. Ектоморф

Овај тип има ужу тјелесну грађу, укључујући и ужа рамена, груди и бокове. Има мали проценат тјелесне масноће, али и мало мишића. Тешко се гоји и теже добија на мишићној маси, а удови су му најчешће дуги и витки.

Осим тога, такве особе обично имају високо чело и уско лице. Најбоље им одговарају вјежбе које укључују издржљивост на дуже стазе, попут трчања, вожње бициклом, ходања, триатлона и фудбала. Такође, добре су и у спортовима попут гиманстике, клизања и балета.

2. Мезоморф

Овај тип има мишићаву грађу тијела и најчешће бисмо рекли да изгледа атлетски. Има нешто шири торзо са јачим раменима, али уз истакнут струк.

Попут ектоморфа, мезоморфи такође немају велик удео масноћа, али њихови удови су снажни и већи, те имају много више мишићне масе. Идеални спортови за њих су они који захтевају пуно снаге на кратким удаљеностима, а њихови мишићи воле вјежбе попут пилатеса и јоге.

3. Ендоморф

Има знатно облију фигуру од претходна два типа. У торзу је једнако широк као мезоморфи, али доњи дио тела, односно кукови и бокови, знатно су му шири, док су му рамена нешто ужа. Такође, доњи дио листова и глежњеви су мршавији него код мезоморфа.

Такве особе имају већи проценат тјелесне масноће и лакше се гоје. Осим што имају облије тијело, и сама глава, односно лице, округлија је и меснатија. Најбољи вјежбе за њих су оне гдје се комбинује кардио-тренинг и тренинг снаге, а мишиће им учвршћује дизање тегова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана