Postoje tri tipa građe tijela: Koji je vaš i zašto je važno da to znate?

GS
Foto: Ilustracija

Možda znate svoju visinu, težinu i konfekcijski broj, ali znate li kom "tipu" tijela pripadate?

Prema tvrdnjama naučnika, svi ljudi - odnosno njihova tijela, mogu se svrstati u tri somatotipa

Osim što identifikuje tip tijela, somatotip definiše i vježbe koje će nekome odgovarati.

Somatotipovi su ektomorf, endomorf i mezomorf, a prvi put ih je definisao dr Vilijam Šeldon, sredinom prošlog vijeka.

1. Ektomorf

Ovaj tip ima užu tjelesnu građu, uključujući i uža ramena, grudi i bokove. Ima mali procenat tjelesne masnoće, ali i malo mišića. Teško se goji i teže dobija na mišićnoj masi, a udovi su mu najčešće dugi i vitki.

Osim toga, takve osobe obično imaju visoko čelo i usko lice. Najbolje im odgovaraju vježbe koje uključuju izdržljivost na duže staze, poput trčanja, vožnje biciklom, hodanja, triatlona i fudbala. Takođe, dobre su i u sportovima poput gimanstike, klizanja i baleta.

2. Mezomorf

Ovaj tip ima mišićavu građu tijela i najčešće bismo rekli da izgleda atletski. Ima nešto širi torzo sa jačim ramenima, ali uz istaknut struk.

Poput ektomorfa, mezomorfi takođe nemaju velik udeo masnoća, ali njihovi udovi su snažni i veći, te imaju mnogo više mišićne mase. Idealni sportovi za njih su oni koji zahtevaju puno snage na kratkim udaljenostima, a njihovi mišići vole vježbe poput pilatesa i joge.

3. Endomorf

Ima znatno obliju figuru od prethodna dva tipa. U torzu je jednako širok kao mezomorfi, ali donji dio tela, odnosno kukovi i bokovi, znatno su mu širi, dok su mu ramena nešto uža. Takođe, donji dio listova i gležnjevi su mršaviji nego kod mezomorfa.

Takve osobe imaju veći procenat tjelesne masnoće i lakše se goje. Osim što imaju oblije tijelo, i sama glava, odnosno lice, okruglija je i mesnatija. Najbolji vježbe za njih su one gdje se kombinuje kardio-trening i trening snage, a mišiće im učvršćuje dizanje tegova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana