"Поларна свиња" пријети Европи

Дневни Аваз
Foto: Танјуг

Високо у атмосфери изнад Сјеверног пола температуре које се спремају ускоро би могле да "заледе дах" свима на сјеверној хемисфери.

Талас хладног времена који пријети Сјеверној Америци, Европи и Азији од краја јануара је истог временског обрасца као онај који се десио 2014. године, познат као "поларни вртлог", пише "Дневни аваз".

Тада су температуре у Чикагу пале на минус 27 степени Целзијуса, наводи агенција Блумберг. Истиче се и да је до сада било уобичајено да током зиме хладан ваздух дође са Арктика. Међутим, хладноћа је углавном остајала око Сјеверног пола током сезоне 2019-2020.

Сада, послије скоро двогодишњег затишја, зима пријети да ће се коначно вратити. "Ствари се намјештају тако да ће доћи до узбудљивог периода за зиму и снијег", каже Тод Крофорд, водећи метеоролог ИБМ компаније "Weather Co".

Прогностичари не очекују да хладноћа буде брутална као током 2014., али сматрају да ће се несумњиво вратити зима.

Хладноћа је већ стигла до западне Европе и Кине.

"У Паризу је температура нижа 3,5 степена од нормалне, а у Мадриду је 6,9 степени хладније него иначе, док су температуре у Пекингу пале рекордно ниско, па је у четвртак било минус 9 степени", наводи Тајлер Ројс, метеоролог апликације "AccuWeather".

Поларни вортекс и смрзавање Америке

Технички, поларни вортекс односи се на вjетрове који круже Арктиком и држе хладноћу "закључану" далеко на сjеверу. Али уз пик температуре, познат као изненадно стратосферско загријавање, хладан ваздух може да пробије "обруч" и запути се јужно. Трговци гасом ово зову "поларна свиња".

Ово може да значи хладноћу свуда на сјеверној хемисфери, мада ће се ове године она највјероватније задржати само у САД, наводи Рајан Трушелу, предсједник "Weather Тiger LCC".

Али, талас тешког минуса могла би да окуси источна обала САД и Велика језера.

То ће бити велика промjена за Америку, када је температура у питању. У Њујорку, јануарска очитавања показују да су температуре више за 5,1 степен од уобичајених, а Чикаго је био 7,2 степена топлији.

Ипак, како наводе сами метеоролози, нема гаранције да ће се овако хладно вријеме заиста и десити.

"Много пута у прошлости, прогноза хладног времена испоставило се, била је лажна узбуна", каже Џим Роулер, водећи метеоролог у "Energy Weatheru".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана