"Polarna svinja" prijeti Evropi

Dnevni Avaz
Foto: Tanjug

Visoko u atmosferi iznad Sjevernog pola temperature koje se spremaju uskoro bi mogle da "zalede dah" svima na sjevernoj hemisferi.

Talas hladnog vremena koji prijeti Sjevernoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara je istog vremenskog obrasca kao onaj koji se desio 2014. godine, poznat kao "polarni vrtlog", piše "Dnevni avaz".

Tada su temperature u Čikagu pale na minus 27 stepeni Celzijusa, navodi agencija Blumberg. Ističe se i da je do sada bilo uobičajeno da tokom zime hladan vazduh dođe sa Arktika. Međutim, hladnoća je uglavnom ostajala oko Sjevernog pola tokom sezone 2019-2020.

Sada, poslije skoro dvogodišnjeg zatišja, zima prijeti da će se konačno vratiti. "Stvari se namještaju tako da će doći do uzbudljivog perioda za zimu i snijeg", kaže Tod Kroford, vodeći meteorolog IBM kompanije "Weather Co".

Prognostičari ne očekuju da hladnoća bude brutalna kao tokom 2014., ali smatraju da će se nesumnjivo vratiti zima.

Hladnoća je već stigla do zapadne Evrope i Kine.

"U Parizu je temperatura niža 3,5 stepena od normalne, a u Madridu je 6,9 stepeni hladnije nego inače, dok su temperature u Pekingu pale rekordno nisko, pa je u četvrtak bilo minus 9 stepeni", navodi Tajler Rojs, meteorolog aplikacije "AccuWeather".

Polarni vorteks i smrzavanje Amerike

Tehnički, polarni vorteks odnosi se na vjetrove koji kruže Arktikom i drže hladnoću "zaključanu" daleko na sjeveru. Ali uz pik temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrijavanje, hladan vazduh može da probije "obruč" i zaputi se južno. Trgovci gasom ovo zovu "polarna svinja".

Ovo može da znači hladnoću svuda na sjevernoj hemisferi, mada će se ove godine ona najvjerovatnije zadržati samo u SAD, navodi Rajan Trušelu, predsjednik "Weather Tiger LCC".

Ali, talas teškog minusa mogla bi da okusi istočna obala SAD i Velika jezera.

To će biti velika promjena za Ameriku, kada je temperatura u pitanju. U Njujorku, januarska očitavanja pokazuju da su temperature više za 5,1 stepen od uobičajenih, a Čikago je bio 7,2 stepena topliji.

Ipak, kako navode sami meteorolozi, nema garancije da će se ovako hladno vrijeme zaista i desiti.

"Mnogo puta u prošlosti, prognoza hladnog vremena ispostavilo se, bila je lažna uzbuna", kaže Džim Rouler, vodeći meteorolog u "Energy Weatheru".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana