Пет ствари које треба да знате о смрти Џима Морисона и једна коју не зна нико

Г.С.
Пет ствари које треба да знате о смрти Џима Морисона и једна коју не зна нико

Џим Морисон је пре тачно пола века пронађен мртав у кади изнајмљеног стана у Паризу.

Пошто на тијелу није било видљивих повреда, француски закон није захтијевао аутопсију, па је на један од најузбудљивијих рокенрол живота умјесто тачке стављен зарез иза којег су разни дописивали различите верзије Морисонове смрти и догађаја који су јој претходили.

Званична верзија

Амерички пјевач, текстописац и песник, оснивач и предводник групе Дорси, рокенрол икона Џим Морисон (Џејмс Даглас Морисон) умро је 3. јула 1971. године. У кади у изнајмљеном стану у Паризу пронашла га је дугогодишња дјевојка Памела Карсон. Позвала је помоћ, али је већ било касно.

Како је касније причала, она и Џим су тог дана били у биоскопу и на вечери, послије које су у стану слушали плоче прије одласка у кревет. Морисон се наводно пробудио у току ноћи, није се добро осјећао, па је отишао да се опорави топлом купком у кади, из које никада није изашао.

Као званичан узрок Морисонове смрти наведен је срчани застој за који се предпоставља да је изазван предозирањем хероином. Ипак, како на тијелу није било видљивих повреда или трагова борбе, француски закон није предвиђао извршење аутопсије, па заправо никада прецизно нису утврђене околности под којима је Краљ гуштера отишао. 

Теорије завере

Морисоново тијело су прије сахране видјели само Памела и њихов пријатељ Алан Рони. Када је менаџер Дорса Бил Сидонс три дана касније допутовао из Сједињених Држава у Париз, могао је да види само већ запечаћени ковчег и умрлицу.

Уз изостанак аутопсије, овакве околности су допринеле настанку многобројних теорија завјере и мистериозних интерпретација Џимове смрти и догађаја који су јој претходили - од тога да га је у непажњи или намјерно убила дјевојка, преко прича о државним тајним службама ријешеним да се обрачунају са бунтовницима и непослушним херојима нових супкултура, па све до теорије да је Морисон лажирао своју смрт да би се отарасио славе коју није могао да поднесе.

Једну од најпрепричаванијих верзија Морисонове смрти, у својој књизи Крај: Џим Морисон објелоданио је Сем Бернет, у то вријеме двадесетогодишњи менаџер клуба „Rock'n'Rol Ciircus”, који је Морисон редовно посјећивао, а касније новинар, водитељ, рок биограф и један од челних људи париског Дизниленда.

Бернет тврди да се Морисон предозирао и преминуо у тоалету његовог клуба. Описао је чак и шок који је доживио када је пронашао Морисоново тијело. Вјерује да су га до стана однијела два дилера, која нису жељела да их било ко доведе у везу са Џимовом смрћу.

Kata ton daimona eavtou

лим Морисон је сахрањен 7. јула у Углу пјесника, на познатом гробљу Пер Лашез у источном Паризу, на којем почивају и Едит Пјаф, Оскар Вајлд, Оноре де Балзак, Марсел Пруст...

Мјесто на којем је Џим сахрањен неко вријеме није било ни обиљжено, док француски званичници нису поставили плочу која је је врло брзо украдена.

На десету годишњицу Морисонове смрти, хрватски вајар Младен Микулин је самоиницијативно направио нови надгробни споменик са именом и мермерну бисту, која је уз одобрење кустоса постављена на гроб. Годинама је уништавана, да би 1988. и оно што је остало од ње било украдено.

Бројни посјетиоци су на Морисонов гроб остављали разне предмете, а графитима су оскрнављени чак и споменици у околини Џимовог, због чега су се буниле породице преминулих.

Очекивало се ће Морисонови остаци бити премјештени када истекне тридесетогодишњи закуп гробнице, али то се ипак није десило.

Џимова породица је 1993. године посјетила гробље и тада су сви графити уклоњени. По жељи Џимовог оца Џорџа на споменик је уклесан натпис на грчком језику „Κατά τον δαίμονα εαυτού" (Kata ton daimona eavtou), који је такође постао предмет различитих интерпретација, нарочито јер ријеч “daimona” оставља могућност да се преведе као демон, али оно што је породица жељела јесте - вијеран свом духу.

Морисонов гроб је и данас, уз Ајфелов торањ, Нотр Дам и Лувр, једна од најпосјећенијих туристичких знаменитости у Паризу.

Клуб 27

Џим Морисон је у тренутку смрти имао 27 година и 207 дана, што га сврстава у такозвани Клуб 27 - групу чувених блуз и рок музичара који су преминули у 27. години.

Морисон је умро тачно двије године након Брајана Џоунса, једног од оснивача Ролингстонса и само неколико мјесеци послије Џимија Хендрикса и Џенис Џоплин, који су премнули 1970. године, у размаку од свега двадесетак дана.

Нешто касније, такође у 27. години, умрли су фронтмен групе Нирвана Курт Кобејн - 5. априла 1994. године и енглеска кантауторка Ејми Вајнхаус - 23. јула 2011. године, нешто више од мјесец дана након посљедњег концерта који је одржала у Београду.

Мрачне године пред смрт

Џим Морисон се марта 1971. године са Памелом Карсон преселио у Париз, гдје су изнајмили стан. Намјеравао је да направи паузу од концерата и да се посвети писању у земљи пјесника симболизма којима је био опчињен - Шарла Бодлера и Артура Рембоа. Надајући се да ће вратити живот на прави колосјек, смршао је, промјенио имиџ и обријао браду.

Иза Џима је био мрачан период живота, све више је пио, а све мање и све теже писао и пјевао.

Негативан утицај на њега и цио бенд имао је инцидент на концерту у Мајамију 1. марта 1969. године, када пијани Морисон на бини изговарао скарадности и покушао, а неки кажу и успио, да скине панталоне и покаже публици гениталије. Три дана касније издат је налог за хапшење. Тај догађај је Дорсима донио много негативног публицитета, па су отказани бројни већ заказани концерти.

Џим је наредне године оптужен и накнадно осуђен због непристојног понашања и наводне јавне голотиње. У вуненој јакни са индијанским украсима присуствовао је изрицању пресуде у Мајамију. Осуђен је на шест мјесеци затвора, које је избјегао уз кауцију од 50.000 долара.

“Потрошио сам много времена и енергије са суђењем у Мајамију. Отприлике годину и по дана. Ипак, претпостављам да је то било драгоцијено искуство јер сам прије суђења о америчком правосудном систему имао врло наиван став школског дјетета”, говорио је Џим.

Уморан од свега, Морисон је 11. марта 1971. био на путу за Париз, док је албум L.A. Woman - испоставиће се посљедњи који је снимио, још увијек миксан у студију. На неко вријеме је у Француској пронашао мир, али, нажалост, врло брзо и ноћни живот и тешке дроге.

“Мрзио сам његову аутодеструкцију. Био је камиказа”, присјећао се Џима бубњар Дорса Џон Денсмор, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана