Pet stvari koje treba da znate o smrti Džima Morisona i jedna koju ne zna niko

G.S.
Pet stvari koje treba da znate o smrti Džima Morisona i jedna koju ne zna niko

Džim Morison je pre tačno pola veka pronađen mrtav u kadi iznajmljenog stana u Parizu.

Pošto na tijelu nije bilo vidljivih povreda, francuski zakon nije zahtijevao autopsiju, pa je na jedan od najuzbudljivijih rokenrol života umjesto tačke stavljen zarez iza kojeg su razni dopisivali različite verzije Morisonove smrti i događaja koji su joj prethodili.

Zvanična verzija

Američki pjevač, tekstopisac i pesnik, osnivač i predvodnik grupe Dorsi, rokenrol ikona Džim Morison (Džejms Daglas Morison) umro je 3. jula 1971. godine. U kadi u iznajmljenom stanu u Parizu pronašla ga je dugogodišnja djevojka Pamela Karson. Pozvala je pomoć, ali je već bilo kasno.

Kako je kasnije pričala, ona i Džim su tog dana bili u bioskopu i na večeri, poslije koje su u stanu slušali ploče prije odlaska u krevet. Morison se navodno probudio u toku noći, nije se dobro osjećao, pa je otišao da se oporavi toplom kupkom u kadi, iz koje nikada nije izašao.

Kao zvaničan uzrok Morisonove smrti naveden je srčani zastoj za koji se predpostavlja da je izazvan predoziranjem heroinom. Ipak, kako na tijelu nije bilo vidljivih povreda ili tragova borbe, francuski zakon nije predviđao izvršenje autopsije, pa zapravo nikada precizno nisu utvrđene okolnosti pod kojima je Kralj guštera otišao. 

Teorije zavere

Morisonovo tijelo su prije sahrane vidjeli samo Pamela i njihov prijatelj Alan Roni. Kada je menadžer Dorsa Bil Sidons tri dana kasnije doputovao iz Sjedinjenih Država u Pariz, mogao je da vidi samo već zapečaćeni kovčeg i umrlicu.

Uz izostanak autopsije, ovakve okolnosti su doprinele nastanku mnogobrojnih teorija zavjere i misterioznih interpretacija Džimove smrti i događaja koji su joj prethodili - od toga da ga je u nepažnji ili namjerno ubila djevojka, preko priča o državnim tajnim službama riješenim da se obračunaju sa buntovnicima i neposlušnim herojima novih supkultura, pa sve do teorije da je Morison lažirao svoju smrt da bi se otarasio slave koju nije mogao da podnese.

Jednu od najprepričavanijih verzija Morisonove smrti, u svojoj knjizi Kraj: Džim Morison objelodanio je Sem Bernet, u to vrijeme dvadesetogodišnji menadžer kluba „Rock'n'Rol Ciircus”, koji je Morison redovno posjećivao, a kasnije novinar, voditelj, rok biograf i jedan od čelnih ljudi pariskog Diznilenda.

Bernet tvrdi da se Morison predozirao i preminuo u toaletu njegovog kluba. Opisao je čak i šok koji je doživio kada je pronašao Morisonovo tijelo. Vjeruje da su ga do stana odnijela dva dilera, koja nisu željela da ih bilo ko dovede u vezu sa Džimovom smrću.

Kata ton daimona eavtou

lim Morison je sahranjen 7. jula u Uglu pjesnika, na poznatom groblju Per Lašez u istočnom Parizu, na kojem počivaju i Edit Pjaf, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust...

Mjesto na kojem je Džim sahranjen neko vrijeme nije bilo ni obiljženo, dok francuski zvaničnici nisu postavili ploču koja je je vrlo brzo ukradena.

Na desetu godišnjicu Morisonove smrti, hrvatski vajar Mladen Mikulin je samoinicijativno napravio novi nadgrobni spomenik sa imenom i mermernu bistu, koja je uz odobrenje kustosa postavljena na grob. Godinama je uništavana, da bi 1988. i ono što je ostalo od nje bilo ukradeno.

Brojni posjetioci su na Morisonov grob ostavljali razne predmete, a grafitima su oskrnavljeni čak i spomenici u okolini Džimovog, zbog čega su se bunile porodice preminulih.

Očekivalo se će Morisonovi ostaci biti premješteni kada istekne tridesetogodišnji zakup grobnice, ali to se ipak nije desilo.

Džimova porodica je 1993. godine posjetila groblje i tada su svi grafiti uklonjeni. Po želji Džimovog oca Džordža na spomenik je uklesan natpis na grčkom jeziku „Κατά τον δαίμονα εαυτού" (Kata ton daimona eavtou), koji je takođe postao predmet različitih interpretacija, naročito jer riječ “daimona” ostavlja mogućnost da se prevede kao demon, ali ono što je porodica željela jeste - vijeran svom duhu.

Morisonov grob je i danas, uz Ajfelov toranj, Notr Dam i Luvr, jedna od najposjećenijih turističkih znamenitosti u Parizu.

Klub 27

Džim Morison je u trenutku smrti imao 27 godina i 207 dana, što ga svrstava u takozvani Klub 27 - grupu čuvenih bluz i rok muzičara koji su preminuli u 27. godini.

Morison je umro tačno dvije godine nakon Brajana Džounsa, jednog od osnivača Rolingstonsa i samo nekoliko mjeseci poslije Džimija Hendriksa i Dženis Džoplin, koji su premnuli 1970. godine, u razmaku od svega dvadesetak dana.

Nešto kasnije, takođe u 27. godini, umrli su frontmen grupe Nirvana Kurt Kobejn - 5. aprila 1994. godine i engleska kantautorka Ejmi Vajnhaus - 23. jula 2011. godine, nešto više od mjesec dana nakon posljednjeg koncerta koji je održala u Beogradu.

Mračne godine pred smrt

Džim Morison se marta 1971. godine sa Pamelom Karson preselio u Pariz, gdje su iznajmili stan. Namjeravao je da napravi pauzu od koncerata i da se posveti pisanju u zemlji pjesnika simbolizma kojima je bio opčinjen - Šarla Bodlera i Artura Remboa. Nadajući se da će vratiti život na pravi kolosjek, smršao je, promjenio imidž i obrijao bradu.

Iza Džima je bio mračan period života, sve više je pio, a sve manje i sve teže pisao i pjevao.

Negativan uticaj na njega i cio bend imao je incident na koncertu u Majamiju 1. marta 1969. godine, kada pijani Morison na bini izgovarao skaradnosti i pokušao, a neki kažu i uspio, da skine pantalone i pokaže publici genitalije. Tri dana kasnije izdat je nalog za hapšenje. Taj događaj je Dorsima donio mnogo negativnog publiciteta, pa su otkazani brojni već zakazani koncerti.

Džim je naredne godine optužen i naknadno osuđen zbog nepristojnog ponašanja i navodne javne golotinje. U vunenoj jakni sa indijanskim ukrasima prisustvovao je izricanju presude u Majamiju. Osuđen je na šest mjeseci zatvora, koje je izbjegao uz kauciju od 50.000 dolara.

“Potrošio sam mnogo vremena i energije sa suđenjem u Majamiju. Otprilike godinu i po dana. Ipak, pretpostavljam da je to bilo dragocijeno iskustvo jer sam prije suđenja o američkom pravosudnom sistemu imao vrlo naivan stav školskog djeteta”, govorio je Džim.

Umoran od svega, Morison je 11. marta 1971. bio na putu za Pariz, dok je album L.A. Woman - ispostaviće se posljednji koji je snimio, još uvijek miksan u studiju. Na neko vrijeme je u Francuskoj pronašao mir, ali, nažalost, vrlo brzo i noćni život i teške droge.

“Mrzio sam njegovu autodestrukciju. Bio je kamikaza”, prisjećao se Džima bubnjar Dorsa Džon Densmor, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana