Памтио као младић: Двије вјежбе за мозак Владете Јеротића

ГС
Foto: Принтскрин

Владета Јеротић никада није дозвољавао да му мозак не буде у тренингу, а 2 наизглед лаке вјежбе омогућиле су му да и у 92. години све са лакоћом памти.

Реномирани српски психијатар, филозоф, теолог и писац Владета Јеротић (1924-2018) својим радом и знањем оставио је дубок траг у бројним областима. Чувени академик је стекао диплому медицине, а затим се усредсредио на психијатрију. Његова стручност и посвећеност пацијентима чиниле су га познатим љекаром и учитељем.

Међутим, Јеротићев интерес био је много шири од медицине, те се посветио и проучавању религије и филозофије. Његова дјела дотичу теме као што су развој, моралност, слобода и смисао живота. Његова мудрост и интроспекција освајали су читаоце широм свијета.

И као предавач је био сјајан, а његове беседе и данас инспиришу и подстичу многе. Био је отворен за разговор о животним питањима и охрабривао је људе да се упусте у унутрашње путовање самоспознаје.

До посљедњег дана радио је на свом интелекту, када су га питали једном приликом како све памети у 92. години, дао је врло занимљив одговор:

- Преко 30 година, сваког другог дана ја себе преслишавам енглеске речи. То ми је трећи језик. Први је био француски, немачки други, кога је било највише када сам био у Европи. Енглески сам научио после 30 година. Био сам у Енглеској неколико месеци, нисам научио Бог зна колико. Читам скоро без речника, али није исто читати и говорити. Имам увек неки нов енглески текст пред собом и преслишавам се шта радим. Преслишам се прво две-три нове речи од пре два дана, не више од тога. Ако сам их запамтио, онда читам текст и нове речи из текста бележим у речник и преслишавам се опет за два дана. А ако нисам запамтио оне речи од пре, не учим нове, него и даље обнављам старе. Радим преко 30 година сваки дан на свом речнику - објаснио је.

А потом је истакао да свој мозак и памћење додатно вјежба тако што учи пјесмице напамет.

- Друга ствар је учење песмица. Налазите нове песмице, учите их, преслишавајте се и знаћете 15-20 песмица напамет једног дана. Обнављате своје памћење изнова и освежавате га. Узмите песме Бранка Радичевића, Јована Дучића, Милана Ракића или неких модерних песника. Не морају бити то дугачке песме, могу бити краће. Учите песму напамет. Не можете да је запамтите? Читајте је 10 пута па је запамтите, не можете да је не запамтите. Научите је, па се после два, три, пет дана преслишајте да ли сте је запамтили. Запамтили сте, одлично, прелазите на нову песму. Тако се памћење одржава. Научници кажу да имамо 10 милијарди неурона у мозгу - закључио је академик, пише Стил Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана