Ово је Света Корона: Кажњена је болном смрћу, а ево гдје се налази њен олтар

ГС
Ово је Света Корона: Кажњена је болном смрћу, а ево гдје се налази њен олтар

Пандемија за коју је потврђено да је заразила скоро пола милиона људи широм света, укључујући више од 30.000 у Немачкој, подсјетила је јавност на једну хришћанску светицу. Њено име је Света Корона.

Како кажу из Катедрале у Ахену, где се њен олтар налази, планирали су и прије избијања вируса корона да овог љета посјетиоцима прикажу олтар Свете Короне у оквиру изложбе.

Стручњаци мукотрпно чисте олтар сачињен од злата, бронзе и слоноваче, олтар који је посљедњих 25 година скривен од погледа јавности. Желе да све буде спремно за дан када ће приказивање бити омогућено.

“Изнијели смо олтар мало раније него што је било планирано и сада очекујемо веће интересовање због коронавируса”, ​​изјавила је портпаролка катедрале у Ахену Данијела Левених.

Ко је била Света Корона?

Сматра се да је Корона имала само 16 година када су је Римљани убили, вјероватно у Сирији, због исповједања хришћанске вере.

Према легенди, дјевојчица је умрла веома болном смрћу, јер је помагала једном војнику кога су такође убили. Била је привезана за две савијене палме, а потом је растргнута када су се дебла исправила, преноси Ројтерс.

Иако се у последње вријеме доста прича о томе да је Света Корона заштитница људског рода од куге и епидемија, није сигурно да ли је баш тако. Оно што се са сигурношћу може рећи јесте то да се на неколико мјеста наводи како је Света Корона покровитељ богаћења, односно коцкања или лова на благо.

Подсетимо и да се коронавирус баш тако зове због свог изгледа под микроскопом. Ријеч “корона” на латинском језику значи “круна” или “вјенац”.

Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана