Ovo je Sveta Korona: Kažnjena je bolnom smrću, a evo gdje se nalazi njen oltar

GS
Ovo je Sveta Korona: Kažnjena je bolnom smrću, a evo gdje se nalazi njen oltar

Pandemija za koju je potvrđeno da je zarazila skoro pola miliona ljudi širom sveta, uključujući više od 30.000 u Nemačkoj, podsjetila je javnost na jednu hrišćansku sveticu. Njeno ime je Sveta Korona.

Kako kažu iz Katedrale u Ahenu, gde se njen oltar nalazi, planirali su i prije izbijanja virusa korona da ovog ljeta posjetiocima prikažu oltar Svete Korone u okviru izložbe.

Stručnjaci mukotrpno čiste oltar sačinjen od zlata, bronze i slonovače, oltar koji je posljednjih 25 godina skriven od pogleda javnosti. Žele da sve bude spremno za dan kada će prikazivanje biti omogućeno.

“Iznijeli smo oltar malo ranije nego što je bilo planirano i sada očekujemo veće interesovanje zbog koronavirusa”, ​​izjavila je portparolka katedrale u Ahenu Danijela Levenih.

Ko je bila Sveta Korona?

Smatra se da je Korona imala samo 16 godina kada su je Rimljani ubili, vjerovatno u Siriji, zbog ispovjedanja hrišćanske vere.

Prema legendi, djevojčica je umrla veoma bolnom smrću, jer je pomagala jednom vojniku koga su takođe ubili. Bila je privezana za dve savijene palme, a potom je rastrgnuta kada su se debla ispravila, prenosi Rojters.

Iako se u poslednje vrijeme dosta priča o tome da je Sveta Korona zaštitnica ljudskog roda od kuge i epidemija, nije sigurno da li je baš tako. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste to da se na nekoliko mjesta navodi kako je Sveta Korona pokrovitelj bogaćenja, odnosno kockanja ili lova na blago.

Podsetimo i da se koronavirus baš tako zove zbog svog izgleda pod mikroskopom. Riječ “korona” na latinskom jeziku znači “kruna” ili “vjenac”.

B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana