Ово је шест мудрих тактика за уштеду новца

ГС
Foto: Илустрација

Иако је инфлација забрињавајућа, не би требало да направи “хаос од вашег живота”.

Звучи превише оптимистично, али можда су и у праву. Стога, ово је шест стратегија за уштеду и привлачење вишка средстава.

Смањите додатне трошкове

Иако није најзабавнија стратегија, могла би да се покаже корисном у вашој штедњи. Одлазак у ресторан или на пиће са пријатељима, могли бисте да замијените вечером код неког од вас.

Такође, савјетује се да умјесто аутомобила почнете да користите јавни превоз. Не  само да ћете уштеди новац за гориво, већ ћете избјећи и нервирање око гужве у саобраћају и потраге паркинг мјеста. Двије муве једним ударцем, зар не?

Када пажљиво погледате своје навике потрошње и потражите подручја за смањење, могли бисте открити да постоји много додатних куповина које вам заправо нису потребне.

Стратешки инвестирајте

Инвестиције су одличан извор пасивних прихода. На примјер, NerdWallet препоручује фокусирање ваших инвестиција на отпорне индустрије, посебно оне које нуде основне производе, јер потражња не јењава чак ни када дође “потреса” у економији.

Здравствена њега, храна, пића и кућне потрепштине су добар примјер.

Успоставите јак буџет за хитне случајеве

Прављење буџета за “црне дане” није само нешто што се везује за економске кризе. Штавише, овај “штек” добро је имати и у регуларним временима. Савјетује се да износ фонда буде у висини једногодишњих трошкова.

Купујте на велико

Умјесто редовних одлазака до продавнице, амерички сајт савјетује куповину на велико. Како тврде, на тај начин ћете да уштедите дио новца, а свакако вас нови одлазак у продавницу неће привући да купите нешто што вам не треба, само зато што је вашем оку било примамљиво.

Продајте ствари које не користите

Знате за све оне ситнице и ствари које сте купили, са мишљу “баш су лијепе, затребаће некад”, а то “некад” још није дошло?

Е, па сад је право вријеме да их продате. Ту спада и одјећа коју сте обукли само једном и само вам заузима простор у ормару, лампа за коју сте емотивно везани, али вам заиста не треба у ћошку собе, или сто који сте замијенили новим…

Осјећаћете се растерећено, у оба случаја.

Усавршавајте се

Ова стратегија вам неће донијети “брзу” зараду, али ће вам засигурно помоћи да повећате своју тржишну вриједност. Иако се чини да сада није право вријеме за усавршавање, управо би требало да урадите супротно, јер би могло да вам омогући да зарадите више на дуже стазе, преноси Телеграф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана