Ovo je šest mudrih taktika za uštedu novca

GS
Foto: Ilustracija

Iako je inflacija zabrinjavajuća, ne bi trebalo da napravi “haos od vašeg života”.

Zvuči previše optimistično, ali možda su i u pravu. Stoga, ovo je šest strategija za uštedu i privlačenje viška sredstava.

Smanjite dodatne troškove

Iako nije najzabavnija strategija, mogla bi da se pokaže korisnom u vašoj štednji. Odlazak u restoran ili na piće sa prijateljima, mogli biste da zamijenite večerom kod nekog od vas.

Takođe, savjetuje se da umjesto automobila počnete da koristite javni prevoz. Ne  samo da ćete uštedi novac za gorivo, već ćete izbjeći i nerviranje oko gužve u saobraćaju i potrage parking mjesta. Dvije muve jednim udarcem, zar ne?

Kada pažljivo pogledate svoje navike potrošnje i potražite područja za smanjenje, mogli biste otkriti da postoji mnogo dodatnih kupovina koje vam zapravo nisu potrebne.

Strateški investirajte

Investicije su odličan izvor pasivnih prihoda. Na primjer, NerdWallet preporučuje fokusiranje vaših investicija na otporne industrije, posebno one koje nude osnovne proizvode, jer potražnja ne jenjava čak ni kada dođe “potresa” u ekonomiji.

Zdravstvena njega, hrana, pića i kućne potrepštine su dobar primjer.

Uspostavite jak budžet za hitne slučajeve

Pravljenje budžeta za “crne dane” nije samo nešto što se vezuje za ekonomske krize. Štaviše, ovaj “štek” dobro je imati i u regularnim vremenima. Savjetuje se da iznos fonda bude u visini jednogodišnjih troškova.

Kupujte na veliko

Umjesto redovnih odlazaka do prodavnice, američki sajt savjetuje kupovinu na veliko. Kako tvrde, na taj način ćete da uštedite dio novca, a svakako vas novi odlazak u prodavnicu neće privući da kupite nešto što vam ne treba, samo zato što je vašem oku bilo primamljivo.

Prodajte stvari koje ne koristite

Znate za sve one sitnice i stvari koje ste kupili, sa mišlju “baš su lijepe, zatrebaće nekad”, a to “nekad” još nije došlo?

E, pa sad je pravo vrijeme da ih prodate. Tu spada i odjeća koju ste obukli samo jednom i samo vam zauzima prostor u ormaru, lampa za koju ste emotivno vezani, ali vam zaista ne treba u ćošku sobe, ili sto koji ste zamijenili novim…

Osjećaćete se rasterećeno, u oba slučaja.

Usavršavajte se

Ova strategija vam neće donijeti “brzu” zaradu, ali će vam zasigurno pomoći da povećate svoju tržišnu vrijednost. Iako se čini da sada nije pravo vrijeme za usavršavanje, upravo bi trebalo da uradite suprotno, jer bi moglo da vam omogući da zaradite više na duže staze, prenosi Telegraf.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana