Ово је пет невјероватних чињеница о вуковима

24sedam
Foto: pixabay

Познате као веома интелигентне животиње које живе у чопорима, вековима су биле познате као дивље и опаке, а често су и хероји митова и легенди.

1. ПРАВА ЉУБАВ

Једном када вукови пронађу свог љубавног партнера, настоје да остану заједно у добру и у злу, у здрављу или у болести, често док их смрт не растави. Чопор вукова углавном се састоји од главног пара - мужјака и женке и њихових потомака. Иако се размножава само главни пар, сви остали одрасли чланови чопора помажу у одгоју и бризи за младунчад и осигуравају њихов опстанак.

2. ВУКОВИ ЋЕ ДАЋЕ ЖИВОТЕ ЈЕДНИ ЗА ДРУГЕ

Осим што су моногамни и обично остају са једним партнером доживотно, вукови развијају тако јаке друштвене везе са породицом и вољенима да се зна да се жртвују за опстанак свог чопора или породице. Ромео и Јулија им нису пар.

3. СВЕ ЈЕ О ЗАВИКУ

Можда је најпознатија карактеристика сивог вука његов продоран урлик. То је првенствено средство за комуникацију, како између појединца и чопора, тако и између различитих чопора. Када је у питању територија, завијање између чопора ће одредити величину и снагу различитих чопора, што је оно што вукови најчешће одлучују хоће ли напасти или се повући.

4. ВУКОВИ СУ ДУГИ И БРЗИ

Просјечна дужина женки је од 137 цм до 183 цм од носа до репа, док мужјаци могу нарасти до 198 цм у дужину. То је дијелом и разлог што на кратке удаљености могу трчати брзином од 58 до 61 км на сат, иако ако не јуре плијен, имају тенденцију да "крстаре" споријим темпом од око 8 км на сат.

5. ГЛАДАН КАО ВУК

Не кажу џабе "Гладан као вук"! Вукови могу појести огромне количине хране одједном, до 9 кг у једном оброку. Алфа мужјак се једе први и једе највише меса од свих чланова чопора. Након њега на ред су остали чланови, а потом и остали месари.

Иако је ова прождрљивост дјелимично одговорна за њихову лошу репутацију, то је заправо тактика преживљавања, јер вукови никада не знају када ће им бити сљедећи оброк и често прођу дани прије него што поново добију прилику да једу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана