Ovo je pet nevjerovatnih činjenica o vukovima

24sedam
Foto: pixabay

Poznate kao veoma inteligentne životinje koje žive u čoporima, vekovima su bile poznate kao divlje i opake, a često su i heroji mitova i legendi.

1. PRAVA LjUBAV

Jednom kada vukovi pronađu svog ljubavnog partnera, nastoje da ostanu zajedno u dobru i u zlu, u zdravlju ili u bolesti, često dok ih smrt ne rastavi. Čopor vukova uglavnom se sastoji od glavnog para - mužjaka i ženke i njihovih potomaka. Iako se razmnožava samo glavni par, svi ostali odrasli članovi čopora pomažu u odgoju i brizi za mladunčad i osiguravaju njihov opstanak.

2. VUKOVI ĆE DAĆE ŽIVOTE JEDNI ZA DRUGE

Osim što su monogamni i obično ostaju sa jednim partnerom doživotno, vukovi razvijaju tako jake društvene veze sa porodicom i voljenima da se zna da se žrtvuju za opstanak svog čopora ili porodice. Romeo i Julija im nisu par.

3. SVE JE O ZAVIKU

Možda je najpoznatija karakteristika sivog vuka njegov prodoran urlik. To je prvenstveno sredstvo za komunikaciju, kako između pojedinca i čopora, tako i između različitih čopora. Kada je u pitanju teritorija, zavijanje između čopora će odrediti veličinu i snagu različitih čopora, što je ono što vukovi najčešće odlučuju hoće li napasti ili se povući.

4. VUKOVI SU DUGI I BRZI

Prosječna dužina ženki je od 137 cm do 183 cm od nosa do repa, dok mužjaci mogu narasti do 198 cm u dužinu. To je dijelom i razlog što na kratke udaljenosti mogu trčati brzinom od 58 do 61 km na sat, iako ako ne jure plijen, imaju tendenciju da "krstare" sporijim tempom od oko 8 km na sat.

5. GLADAN KAO VUK

Ne kažu džabe "Gladan kao vuk"! Vukovi mogu pojesti ogromne količine hrane odjednom, do 9 kg u jednom obroku. Alfa mužjak se jede prvi i jede najviše mesa od svih članova čopora. Nakon njega na red su ostali članovi, a potom i ostali mesari.

Iako je ova proždrljivost djelimično odgovorna za njihovu lošu reputaciju, to je zapravo taktika preživljavanja, jer vukovi nikada ne znaju kada će im biti sljedeći obrok i često prođu dani prije nego što ponovo dobiju priliku da jedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana