Ових седам типова лажних пријатеља ће вам ''доћи главе'' прије или касније

ГС
Ових седам типова лажних пријатеља ће вам ''доћи главе'' прије или касније

Неискрена, токсична пријатељства су у данашње вријеме постала свакодневица, и тек ријетки успијевају да такве људе препознају на вријеме и искључе из свог живота. Међу тим лажним пријатељима такође постоје разлике - нису сви исти и немају сви исте намјере.

Ипак, постоји 7 основних типова таквих (не)пријатеља, а ако их препознајете међу људима у свом окружењу, добро размислите да ли је вријеме да на тај однос ставите тачку.

Непоуздани пријатељи

То су они пријатељи који увијек показују огромну дозу ентузијазма када се око нечега договарате, а онда када дође ред на реализацију - они једноставно испаре. И то у посљедњем тренутку, остављајући вас на цједилу. Притом, они увијек за свој изостанак имају изговоре, који су сваки пут креативнији од претходног и такви да просто немате образа да им ишта замјерите.

Командири

Узајамно поштовање је предуслов за сваки однос, па тако и пријатељски. И сасвим је у реду и да послушате нечије мишљење или савјет или подредите своје планове плановима својих пријатеља с времена на вријеме. Али, они људи који очекују да се увијек слуша оно што они кажу и који желе да контролишу сваки ваш покрет и одлуку нису ваши пријатељи, већ командири.

Ривали

Сасвим је природно да међу пријатељима, партнерима, колегама постоји одређена доза ривалства. У нормалним количинама је оно врло продуктивно јер свакога од нас тјера да будемо макар мало бољи него јуче. Међутим, када то супарништво узме маха и претвори у љуту борбу, пријатељство једноставно не може да опстане.

Краљице драме

Краљице драме обожавају конфликтне ситуације и некако се увијек труде да их подстакну, чак и ако нема никаквог повода за тиме. Пријатељство са таквим особама је попут ролеркостера - мало горе, мало доле, па опет горе муњевитом брзином, а онда суноврат. Осјећаја хармоније и сигурности у таквом односу нема, јер сваког тренутка треба да водите рачуна шта сте рекли, како сте погледали и да ли им је све потаман.

У добру су ту, али не и у злу

Обично од блиских нама људи очекујемо да су ту, поред нас, и у добру и у злу. Међутим, на нашем путу ћемо понекада наићи и на људе који су ту само када нам цвјетају руже и када је све добро. А онда када западнемо у проблеме или када нам буде било потребно раме за плакање, они ће само "испарити". Што прије препознамо да имамо посла са таквим (не)пријатељем, то ће нам бити лакше, јер се нећемо разочарати онда када нам окрену леђа.

(Не)пријатељи који на нас имају лош утицај

Мислите да само тинејџери могу да потпадну под лош утицај друштва? Варате се, то се може десити и онима у 30-им и 40-им и 50-им годинама. Ваши пријатељи би требало да на вас имају позитиван утицај - да вас инспиришу, гурају напред и подржавају. Али, ако се њихов утицај негативно одражава на вашу личност, здравље или репутацију сасвим је сигурно да вам такве особе у животу не требају.

Пријатељи који вас искоришћавају

Знате оне људе који увијек од вас нешто очекују и који користе сваку прилику да од вас "извуку" неку корист? Позајмљују од вас новац јер знају да вам је глупо да их одбијете, траже да им чините услуге јер су сигурни да ћете увијек изаћи у сусрет и црпе енергију јер су навикли да ћете им је увијек дати. Све у свему, они су "вампири" који се хране вама и вашим ресурсима и који заузврат не дају ништа осим илузије пријатељства, преноси РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана