Ове две ствари су од пресудног значаја приликом упознавања

ГС
Foto: илустрација

Када се упознајемо са неким често покушавамо да оставимо добар утисак.

Због тога често покушавамо да се покажемо да смо боља особа него што заправо јесмо.

Незнанци нас процјењују на основу двије најважније особине: да ли смо као особа пријатни и да ли смо способни. На основу тога судимо да ли ћемо некоме вјеровати или не, као и да ли ћемо га поштовати. Да бисмо некога цијенили потребно је да у њега имамо повјерење, а она се најбоље стиче ако неко посједује обе особине - "топао" је као особа и способан да уради све што треба - објашњава Ами Куди, психолошкиња са Универзитета Харвард у САД-у.

Ако покушавате да утичете на некога а он вам не вјерује нећете далеко догурати. Заправо, могли бисте да изазовете сумњу јер ћете дјеловати манипулативно. Топао и повјерљив човјек који уз то још и изазива дивљење постаће ваш пријатељ, али тек након што је придобио ваше повјерење - каже Ами.

То је, напомиње она, нешто што треба имати на уму кад идете на разговор за посао и када се упознајете са неким новим људима. Не желите одмах да оставите утисак да нисте довољно способни или да сте неприступачни. Треба да говорите отворено и слободно, и то је оно што отвара врата сјајне будућности. То ће вас довести много даље него ако сте срамежљиви и повучени.

Када се упознајете са неким он покушава да вас "простудира". Уколико се правите да сте нешто што нисте то може бити лоше на дуге стазе. Обратите пажњу како се другима представљате - наглашава Куди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана