Ove dve stvari su od presudnog značaja prilikom upoznavanja

GS
Foto: ilustracija

Kada se upoznajemo sa nekim često pokušavamo da ostavimo dobar utisak.

Zbog toga često pokušavamo da se pokažemo da smo bolja osoba nego što zapravo jesmo.

Neznanci nas procjenjuju na osnovu dvije najvažnije osobine: da li smo kao osoba prijatni i da li smo sposobni. Na osnovu toga sudimo da li ćemo nekome vjerovati ili ne, kao i da li ćemo ga poštovati. Da bismo nekoga cijenili potrebno je da u njega imamo povjerenje, a ona se najbolje stiče ako neko posjeduje obe osobine - "topao" je kao osoba i sposoban da uradi sve što treba - objašnjava Ami Kudi, psihološkinja sa Univerziteta Harvard u SAD-u.

Ako pokušavate da utičete na nekoga a on vam ne vjeruje nećete daleko dogurati. Zapravo, mogli biste da izazovete sumnju jer ćete djelovati manipulativno. Topao i povjerljiv čovjek koji uz to još i izaziva divljenje postaće vaš prijatelj, ali tek nakon što je pridobio vaše povjerenje - kaže Ami.

To je, napominje ona, nešto što treba imati na umu kad idete na razgovor za posao i kada se upoznajete sa nekim novim ljudima. Ne želite odmah da ostavite utisak da niste dovoljno sposobni ili da ste nepristupačni. Treba da govorite otvoreno i slobodno, i to je ono što otvara vrata sjajne budućnosti. To će vas dovesti mnogo dalje nego ako ste sramežljivi i povučeni.

Kada se upoznajete sa nekim on pokušava da vas "prostudira". Ukoliko se pravite da ste nešto što niste to može biti loše na duge staze. Obratite pažnju kako se drugima predstavljate - naglašava Kudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana