Овако се правилно честита Васкрс: Ријешите све недоумице и изгбјегните грешку коју многи праве

ГС
Foto: Илустрација

Васкрс је најрадоснији хришћански празник, дан када смо са најдражима, дан среће, симбол побједе живота.

Највећи празник за све вјернике се увелико ближи, а као и сваке године понавља се дилема око тога како се правилно честита Ускрс, односно Васкрс.

Поводом овог празника сви православни хришћани једни другима упућују познат традиционални поздрав и очекују да им се узврати на сличан начин, отпоздравом. Међутим, многи тај поздрав не изговарају правилно.

Ево гдје је грешка и како гласи правилан и једини тачан васкршњи поздрав, а које верзије никако не би требало да користите, јер су потпуно нетачне!

Христос васкрсе, Христос воскресе, Христос васкрс, Христос васкресе… чујемо толико сличних, а у суштини потпуно различитих изговора васкршњег поздрављања и честитања.

Према данашњем Речнику Матице српске, најправилније би било рећи: “Христос васкрсе”! Поред тога дозвољен је и архаични, црквени облик "Христос воскресе".

Неправилно је рећи "васкресе". Тако да су само ова два начина - "васкрсе" и "воскресе" правилна.

Иако у модерном језику Васкрс називамо и Ускрс, што је потпуно допуштено у правопису, али није правилно речи "Христос ускрсну."

Ево и због чега… Ми данас користимо облик “ускрснути” који припада савременом српском језику и због ког је правилно рећи и “Ускрс”, као што се празник правилно зове и “Васкрс”.

Реч “ускрснути” потиче од српскословенског језика, односно српске редакције старословенског језика. Српска редакција старословенског језика настала је у време када су Срби у својој средини примили словенско богослужење и словенску писменост (током X, а најкасније до првих деценија XI века). Од тада па до првих деценија XV века Срби су поменуте речи изговарали са полугласником иза почетног “В”: “въскръсе” .

Због вокализације, односно губљења овог полугласника у каснијем периоду развоја језика, данас и имамо овакве недоумице.

На црквенословенском постоје два облика читања, прилагођени српскословенски и рускословенски. Према првом је Христос васкрсе! (од васкрснути), а према другом Христос воскресе! (од воскесеније). Исто се питање поставља и кад је одговор на ускршњи поздрав у питању. Како се каже: Ваистину воскресе, или воистину васкрсе?

Правилно је рећи и “ваистину” и “воистину”. Само што би требало бити досЉедан па на рускословенски поздрав "Христос воскресе" одговорити истим обликом “Воистину воскресе”. Истом логиком рећи ћемо и "Христос васкрсе" - "Ваистину васкрсе!".

Уколико сте у дилеми да ли је правилније рећи Ускрс, Васкрс или Воскресеније, лингвистички, исправно је и једно и друго и треће! Такође, поред наведених поздрава и одговора на њих, можете додати и "Срећан Ускрс/Васкрс!", преноси Магазин Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана