Овако је патријарх Павле говорио о посту: Ова три гријеха су најопаснија

ГС
Овако је патријарх Павле говорио о посту: Ова три гријеха су најопаснија

Патријарх Павле је говорио да је пост начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том мјесту посади оно што је добро. Прави смисао поста је очишћење душе и тијела, истичу сви православни извори. Пост не значи само водити рачуна о храни, већ на духовном нивоу представља много комплекснију ствар.

- Стварни пост приводи човека смирењу. А у смирењу човек стиче сазнање, да за човека спасење лежи једино у Богу, у његовој милости. Код стицања свих врлина и код испуњења свих заповести, свети оци придају врлини расуђивања највећу важност. Расуђивање значи дар разликовања онога што је корисно, и онога што је штетно – тамо где је истина, и тамо где је лаж - говорио је патријарх Павле.

Додаје да је тужна чињеница на шта су појединци спремни ради стицања личне материјалне добити

-Телесни пост је уздржавање од мрсне хране али, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади оно што је добро - објаснио је једном приликом патријарх Павле.

Сваки гријех нас оштећује, али истрајавање у њима а посебно онима које чинимо својом вољом узрокује нове гријехе и може водити ка пропасти. Ево која три гријеха је патријарх Павле сматрао да су посебно опасна током поста.

Гордост

Гријех гордости је посебно опасан – они који себе виде као много боље од других, нарочито зато што посте, треба да моле за смирење.

Преједање

Пост има за циљ да се обузда сластољубље и стомакоугађање. Преједање, прождрљивост је смртни гријех, па је посебно искушење ако се – уз објашњење да не једемо мрсну храну – током поста предајемо уживању у свој осталој храни и то без мјере.

Непоштовање поста

Постоје периоди у којима се разријешава употреба свих врста хране. Духовник може да пропише пост и мимо наведених дана у црквеном календару, али и да разријеши неке вјернике од поста. Међутим, својевољно одустајање од поста, а нарочито спремање посних слава уз мрсну храну сматра се гријехом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана