Никако не спавајте у овој пози: Киропрактичар упозорава да изазива срчане проблеме и мигрену

ГС
Foto: Илустрација

Заспати ноћу није увијек лагано. Несаницу може узроковати низ фактора, попут стреса, тјескобе, болести и болова. Стручњак је упозорио да би вас начин на који спавате могао изложити низу здравствених проблема, пише Експрес.

Стручњаци одраслим особама препоручују између седам и девет сати сна сваке ноћи. Киропрактичар др. Тони Налда, који води Центар за ублажавање сколиозе у САД-у, упозорио је да требамо да припазимо и на положај у којем спавамо.

Др. Налда позвао је људе да не спавају на стомаку. То би могло да доведе до бројних проблема укључујући оне са вратом и леђима, проблеме са дисањем и кичмом и кардиоваскуларне проблеме.

Проблеми са вратом и леђима

Спавање на стомаку оптерећује врат јер морате да окренете главу на једну страну да бисте дисали. То може да узрокује стезање мишића, упалу и бол.

"Спавање на стомаку равна природну кривуљу ваше кичме, што може да узрокује бол у доњем дијелу леђа. Ако већ имате проблема са вратом и леђима, спавање у овом положају готово ће их сигурно погоршати", открио је др. Налда.

Проблеми са дисањем и кичмом

Спавање на стомаку може да отежа дубоко дисање јер тај положај компримира дијафрагму, сматра др. Налда.

Ако то узрокује мањи унос кисеоника током ноћи, то ће пореметити квалитет вашег сна.

Спавање на стомаку, такође, ствара додатни притисак на кичму и може да оптерети пршљенове и околне мишиће.

Кардиоваскуларни проблеми

"Спавање на стомаку појачава рад вашег тијела, укључујући и срце, пошто притиском на груди отежавате циркулацију крви. С временом, то повећава ризик од кардиоваскуларних проблема, поготово ако већ имате неку од тих тегоба. Ако вам је тешко да дишете дубоко, то може довести до повишеног крвног притиска", објаснио је др. Налда.

Он је упозорио да спавање на стомаку може довести врат у искривљен положај, што може да узрокује мигрене, тензијске главобоље и друге неуролошке проблеме. Неприродан угао може да стегне живце, што доводи до нелагоде, обамрлости или трнаца у рукама и шакама.

Који је најбољи положај за спавање?

"Спавање на леђима је најбоље јер одржава природну кривуљу кичме и смањује притисак на зглобове. Алтернативно, спавање на боку побољшава здравље срца и смањује хркање", открио је др. Налда.

Јастук за тијело може да пружи додатну потпору за положај на леђима или боку и да спријечи окретање на стомак. Одаберите душек и јастук који пружају одговарајући ниво потпоре за одабрани положај.

"Истраживања показују да између седам до 17 посто људи спава на стомаку. Промјеном навика можете да побољшате своје здравље и боље спавате сваке ноћи", истакнуо је др. Налда, преноси Жена Блиц.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана