Није свака превара иста, и даље може да има љубави

Г.С.
Није свака превара иста, и даље може да има љубави

Не постоји универзално правило, али има назнака које показују да се ипак ради о љубави.

Опраштање преваре је лична ствар сваког понаособ, и треба тако да буде. Међутим, постоје знаци који јасно указују на то да је партнер вољан да се искрено извини и не понови исту грешку. Одлуку ћете свакако донијети искључиво ви, али ако њега или њу волите, прељуба не мора неминовно да значи крај.

Психолог Александра Јанковић дала је савјет када и како бисте могли да одустанете од паковања кофера или подношења папира за развод.

“Тешко да постоји неко универзално правило када опростити прељубу, али има доста случајева где су партнери успели да се изборе са таквом врстом кризе. То су углавном они који су сматрали да је то пролазна епизода и они које то није емотивно и психолошки исцрпело. Али, нажалост, има и оних који садистичким ставом траже да им партнер 'плати' за неверство. Трећа група су они који неверство сматрају делом фолклора и за које је брак економски исплатива категорија и размишљају 'нек' се партнер излудује, битно је да он дође кући'“, каже за Б92.нет Јанковићева.

Да бисте одлучили да ли да наставите са том особом, битан је ваш доживљај да ли је та превара пролазна епизода, да ли је битно довела до поремећаја односа, да ли је он трајно промијењен и да ли има ниподаштавања, образлаже психолог.

“Ако вам партнер јасно стави до знања да је била у питању тренутна ствар, поготово под утицајем социјалног притиска код мушкараца, где је изражен такмичарски дух и видите да се искрено каје и показује жељу да искоригује понашање, треба да попустите. Друго, врло је важно имати идеју да људи греше”, истиче Јанковићева.

Код оних који остану заједно не може све да буде исто, бар не у почетку када се двоје понашају као да је “најбољи муж на свету преварио жену и она је за то управо сазнала” или обрнуто. Процес опраштања траје и у том процесу онај који је био невјеран показује искрену жељу да побољша заједнички живот, а не гледа на брак као на серију брљотина.

Тужно је то што, како показује искуство Јанковићеве у пракси, врло је мали број дугих партнерских односа без преваре.

“Чак и код тих код којих 'није било брачних излета', један део једноставно није сазнао за превару, а неки су 'зажмурили'“.

А да ли сте ви од оних који би зажмурили, опростили или заувијек “затворили врата”?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана