Nije svaka prevara ista, i dalje može da ima ljubavi

G.S.
Nije svaka prevara ista, i dalje može da ima ljubavi

Ne postoji univerzalno pravilo, ali ima naznaka koje pokazuju da se ipak radi o ljubavi.

Opraštanje prevare je lična stvar svakog ponaosob, i treba tako da bude. Međutim, postoje znaci koji jasno ukazuju na to da je partner voljan da se iskreno izvini i ne ponovi istu grešku. Odluku ćete svakako donijeti isključivo vi, ali ako njega ili nju volite, preljuba ne mora neminovno da znači kraj.

Psiholog Aleksandra Janković dala je savjet kada i kako biste mogli da odustanete od pakovanja kofera ili podnošenja papira za razvod.

“Teško da postoji neko univerzalno pravilo kada oprostiti preljubu, ali ima dosta slučajeva gde su partneri uspeli da se izbore sa takvom vrstom krize. To su uglavnom oni koji su smatrali da je to prolazna epizoda i oni koje to nije emotivno i psihološki iscrpelo. Ali, nažalost, ima i onih koji sadističkim stavom traže da im partner 'plati' za neverstvo. Treća grupa su oni koji neverstvo smatraju delom folklora i za koje je brak ekonomski isplativa kategorija i razmišljaju 'nek' se partner izluduje, bitno je da on dođe kući'“, kaže za B92.net Jankovićeva.

Da biste odlučili da li da nastavite sa tom osobom, bitan je vaš doživljaj da li je ta prevara prolazna epizoda, da li je bitno dovela do poremećaja odnosa, da li je on trajno promijenjen i da li ima nipodaštavanja, obrazlaže psiholog.

“Ako vam partner jasno stavi do znanja da je bila u pitanju trenutna stvar, pogotovo pod uticajem socijalnog pritiska kod muškaraca, gde je izražen takmičarski duh i vidite da se iskreno kaje i pokazuje želju da iskoriguje ponašanje, treba da popustite. Drugo, vrlo je važno imati ideju da ljudi greše”, ističe Jankovićeva.

Kod onih koji ostanu zajedno ne može sve da bude isto, bar ne u početku kada se dvoje ponašaju kao da je “najbolji muž na svetu prevario ženu i ona je za to upravo saznala” ili obrnuto. Proces opraštanja traje i u tom procesu onaj koji je bio nevjeran pokazuje iskrenu želju da poboljša zajednički život, a ne gleda na brak kao na seriju brljotina.

Tužno je to što, kako pokazuje iskustvo Jankovićeve u praksi, vrlo je mali broj dugih partnerskih odnosa bez prevare.

“Čak i kod tih kod kojih 'nije bilo bračnih izleta', jedan deo jednostavno nije saznao za prevaru, a neki su 'zažmurili'“.

A da li ste vi od onih koji bi zažmurili, oprostili ili zauvijek “zatvorili vrata”?

Danas Miholjske zadušnice
Danas Miholjske zadušnice
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana