Невјероватна прича човјека који се није купао 67 година

GS
Foto: Profimedia/afp

Амоу Хаџи из Ирана није се купао скоро 70 година, јер је сматрао да ће му то донијети несрећу и на крају га и усмртити.

Хранио се углавном од лешева животиња које нађе на путу, а воду је пио директно из локви на улици. Многи су због његовог изгледа помишљали да је прек и зао човјек, што је било далеко од истине. Живот му је приредио ситуације које није могао да превазиђе, те је утеху пронашао у природу. Његово стање оставило је без текста многе љекаре.

Мјештани и комшије објашњавају да је Амој доживио „одређене емоционалне проблеме у младости“ и да је због неузвраћење љубави био решио да живи живот на овакав начин. Како су знали да говоре он је био "најпрљавији човјек са најчистијом душом".

Његов избор да тако живи му је отежао да пронађе пријатеље или емотивног партнера. Али, оно у чему ужвива је како каже: „пушење луле напуњене животињским изметом“!

Сељани у Ирану су били толико импресионирани његовом посвећеношћу неконвенционалном начину живота да су му изградили малу колибу, како би имао гд‌је да преспава. Мада Амоу је воли да спава у рупи у земљи коју је сам ископао, како никоме не би био на терету.

Љекари, који су га једном приликом посјетили у његовој колибу у селу Дејгах, детаљно су га прегледали и урадили неколико тестова, који су показали да нема озбиљних болести или бактерија.

Тестирали су га на све, од разних облика хепатитиса и сиде до паразита, и све што су открили била је инфекција трихинелозе без симптома. Дакле, чињеница да је савршено здрав шокирала је бројне стручњаке.

Ипак, неколико мјесеци прије смрти сељани су га наговорили да се први пут окупа послије 67 година. Многи су сигурни да је то разлог због ког је и преминуо, јер организам током година развио баријеру, која је купањем била нарушена.

Мјештани су га описивали као библијског лика који је рођен у погрешном временском периоду. Чинило се да воли самоћу и природу, иако то није значило да не воли људе. Грађани Дејгаха често су му доносили храну и долазили да га обиђу што му је понекад измамило осмјех на лице.

Упркос свему томе, чинило се да је највећи мир имао када је сам и да је био много ближи природи него било ко други на свијету. Његов изглед наводио је људе да мисле да је Амоу лоша особа, али он је заправо био веома љубазан и увијек је дијелио шта код да има са било ким у његовом присуству.

"Већина људи погрешно је разумела његову фобију од воде", говорили су његови суграђани.

Оно што је било посебно интересантно у животу овог човјека је чињеница да се хранио искључиво лешевима животиња, јер није желио да убија недужна створења на које је наилазио.

Црнило на његовој кожи коју је већина људи вид‌јела као прљавштину је углавном била пепео. Амој је стављао главу у ватру да би спалио косу, јер није имао повјерења да га дуги људи шишају. Локални новинари годинама су покушавали да од њега добију неке информација о његовој прошлости и шта га је заправо навело да води овакав начин живота, али прави истину никада нису открили, преноси Курир.

Амој Хаџи преминуо је у октобру 2022. у 95. години живота у свом селу Дејгах у јужној провинцији Фарс.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана