Неуролог објаснио шта се дешава с дјететовим умом док игра видео-игрице

ГС
Foto: Илустрација

Видео-игре негативно утичу на ум дјетета уколико их игра предуго и често.

Према мишљењу неуролога др Дина Бурнета, видео-игре производе превелику стимулацију за дјететов мозак.

"Чеони режањ мозга добро реагује на њих. Зато су видео-игре занимљиве, али то, такође, значи да би се дјеца могла нагло узнемирити уколико осјете да губе у игрици. Ти осјећаји могу да изазову бијес и нервозу", тврди, а преноси Тhe Sun.

Истиче и да видео-игре могу смањити памћење. Будући да су занимљиве, дјеца ће памтити детаље, али студије су показале да њихова прекомјерна употреба може да блокира друга сјећања.

"Примјера ради, ако ваше дијете инсистира на игрању игара током путовања, вјероватно се неће сјећати неких догађаја, што му ускраћује искуство повезивања с породицом. То је, такође, штетно за учење", говори др Бурнет.

Осим наведеног, мозак дјетета у развоју још увијек учи да разликује стварно од нестварног. Виде-оигре збуњују тај процес, преноси Б92.

Како помоћи дјетету?

Психолошкиња Ема Кени има савјете за родитеље који су забринути због ових лоших навика.

"Ако се дијете узнемири кад му кажете да престане да игра игрице, одмах направите строги распоред када су игре дозвољене и укључите паузе. Ако примијетите да га игре ометају у учењу, допустите их тек када је урадио све школске обавезе. Ако је дјетету стало једино до видео-игара, направите распоред недјељних активности које укључују вријеме које ће проводити с вама, пријатељима и на отвореном", предложила је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана