Neurolog objasnio šta se dešava s djetetovim umom dok igra video-igrice

GS
Foto: Ilustracija

Video-igre negativno utiču na um djeteta ukoliko ih igra predugo i često.

Prema mišljenju neurologa dr Dina Burneta, video-igre proizvode preveliku stimulaciju za djetetov mozak.

"Čeoni režanj mozga dobro reaguje na njih. Zato su video-igre zanimljive, ali to, takođe, znači da bi se djeca mogla naglo uznemiriti ukoliko osjete da gube u igrici. Ti osjećaji mogu da izazovu bijes i nervozu", tvrdi, a prenosi The Sun.

Ističe i da video-igre mogu smanjiti pamćenje. Budući da su zanimljive, djeca će pamtiti detalje, ali studije su pokazale da njihova prekomjerna upotreba može da blokira druga sjećanja.

"Primjera radi, ako vaše dijete insistira na igranju igara tokom putovanja, vjerovatno se neće sjećati nekih događaja, što mu uskraćuje iskustvo povezivanja s porodicom. To je, takođe, štetno za učenje", govori dr Burnet.

Osim navedenog, mozak djeteta u razvoju još uvijek uči da razlikuje stvarno od nestvarnog. Vide-oigre zbunjuju taj proces, prenosi B92.

Kako pomoći djetetu?

Psihološkinja Ema Keni ima savjete za roditelje koji su zabrinuti zbog ovih loših navika.

"Ako se dijete uznemiri kad mu kažete da prestane da igra igrice, odmah napravite strogi raspored kada su igre dozvoljene i uključite pauze. Ako primijetite da ga igre ometaju u učenju, dopustite ih tek kada je uradio sve školske obaveze. Ako je djetetu stalo jedino do video-igara, napravite raspored nedjeljnih aktivnosti koje uključuju vrijeme koje će provoditi s vama, prijateljima i na otvorenom", predložila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana