Најљепша жена на свијету, генијалан ум и борац против нациста: Ванвременска Хеди Ламар

Агенције
Најљепша жена на свијету, генијалан ум и борац против нациста: Ванвременска Хеди Ламар

У Јеврејском музеју у Бечу до 10. маја траје изложба о холивудској икони и генијалном проналазачу Хеди Ламар.

 

Хеди Ламар (Односно Хедвиг Кизлер, како јој је право име), рођена је 1914. године, у Бечу. Била је ћерка угледног директора банке.

Са 16 година први пут се појавила на биоскопском платну. Убрзо након тога оставила је школу како би се потпуно посветила глуми, а већ тада имала је много обожаватеља.

Осим Макса Рајнхарта, који ју је звао “најљепшом дјевојком на свијету”, бројни часописи предвиђали су свијетлу будућност овој јеврејској дјевојчици.

Екстаза

Њена прва главна улога била је 1933. године, је у филму Екстаза. Иако је сцена у којој је нага и глуми оргазам трајала само неколико секунди, ово је било довољно да се филм означи као “скандалозан”. Истовремено, лик Хеди Ламар упознаје цијела Европа.

Исте године када је изашао филм Екстаза, Ламарова се удаје за Фрица Мендла, 13 година старијег богаташа, који се бавио трговином оружјем.

Ипак, брак је био далеко од складног – иако ју је обасипао богатством, Мендл јој је забрањивао да глуми, “љубоморно” је чувавјући. Хеди је 1937. успјела да побјегне из овог несрећног брака.

Холивудске године

Августа 1937. године тада већ позната глумица Хеди Мендл Кизлер укрцала се на брод Нормандија заједно са Луисом Мејером из холивудске продуцентске куће Метро-Голдвин-Мејер (МГМ).

Резултат њених преговора био је двострук: Добила је уговор са кућом МГМ, али и ново умјетничко име. Од тада је позната као Хеди Ламар.

Ту њена каријера креће узбрдо.

Постаје позната и америчкој јавности, а због свог егзотичног изгледа и даље важи за једну од најљепших жена. Неки од познатих холивудских филмова у којима је глумила су Lady of the Tropic(1939), Boom Town (1940) и Tortilla Flat (1942).

Ипак, највећи траг је оставила у својој вјероватно најбољој улози. Ради се о филму Самсон и Далила из 1949. године, у коме је Хеди Ламар глумила заједно са Спенсером Трејсијем.

Ум генија

Иако није имала никакво формално образовање, Хеди Ламар могли бисмо назвати проналазачем-аматером са умом генија. За свог пријатеља Хауарда Хјуза направила је нацрт тијела летјелице које комбинује брзину и издржљивост.

У сарадњи са Џорџом Антилом, Хеди Ламар је конструисала и уређај који може на даљину да контролише испаљени торпедо. Овај проналазак је патентиран како би војска САД могла да га користи у борби против нациста.

Технологија за коју је Хеди Ламар заслужна, а коју је овај уређај користио, претеча је технологије која се данас користи за бежично повезивање, попут блутута и мобилних телефона. Занимљива је чињеница да је овај њен патент дуго стајао у фиоци.

Беч у срцу

Могли бисмо да кажемо како је Хеди Ламар имала живот достојан велике свјетске личности.

Удавала се шест пута, а у позним годинама је имала неколико неуспјешних пластичних операција, што је привукло доста негативних коментара у јавности. Вјероватно због овога, повукла се у потпуности из јавног живота.

Иако је 1937. године отишла из Беча и вратила му се само једном, 18 година касније, Хеди Ламар је у својим интервјуима често истицала како би вољела да му се врати, пише у званичном документу Јеврејског музеја.

Умрла је 19. јануара 2000. године, а сахрањена је уз почасти на Централном бечком гробљу. (Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана