Najljepša žena na svijetu, genijalan um i borac protiv nacista: Vanvremenska Hedi Lamar

Agencije
Najljepša žena na svijetu, genijalan um i borac protiv nacista: Vanvremenska Hedi Lamar

U Jevrejskom muzeju u Beču do 10. maja traje izložba o holivudskoj ikoni i genijalnom pronalazaču Hedi Lamar.

 

Hedi Lamar (Odnosno Hedvig Kizler, kako joj je pravo ime), rođena je 1914. godine, u Beču. Bila je ćerka uglednog direktora banke.

Sa 16 godina prvi put se pojavila na bioskopskom platnu. Ubrzo nakon toga ostavila je školu kako bi se potpuno posvetila glumi, a već tada imala je mnogo obožavatelja.

Osim Maksa Rajnharta, koji ju je zvao “najljepšom djevojkom na svijetu”, brojni časopisi predviđali su svijetlu budućnost ovoj jevrejskoj djevojčici.

Ekstaza

Njena prva glavna uloga bila je 1933. godine, je u filmu Ekstaza. Iako je scena u kojoj je naga i glumi orgazam trajala samo nekoliko sekundi, ovo je bilo dovoljno da se film označi kao “skandalozan”. Istovremeno, lik Hedi Lamar upoznaje cijela Evropa.

Iste godine kada je izašao film Ekstaza, Lamarova se udaje za Frica Mendla, 13 godina starijeg bogataša, koji se bavio trgovinom oružjem.

Ipak, brak je bio daleko od skladnog – iako ju je obasipao bogatstvom, Mendl joj je zabranjivao da glumi, “ljubomorno” je čuvavjući. Hedi je 1937. uspjela da pobjegne iz ovog nesrećnog braka.

Holivudske godine

Avgusta 1937. godine tada već poznata glumica Hedi Mendl Kizler ukrcala se na brod Normandija zajedno sa Luisom Mejerom iz holivudske producentske kuće Metro-Goldvin-Mejer (MGM).

Rezultat njenih pregovora bio je dvostruk: Dobila je ugovor sa kućom MGM, ali i novo umjetničko ime. Od tada je poznata kao Hedi Lamar.

Tu njena karijera kreće uzbrdo.

Postaje poznata i američkoj javnosti, a zbog svog egzotičnog izgleda i dalje važi za jednu od najljepših žena. Neki od poznatih holivudskih filmova u kojima je glumila su Lady of the Tropic(1939), Boom Town (1940) i Tortilla Flat (1942).

Ipak, najveći trag je ostavila u svojoj vjerovatno najboljoj ulozi. Radi se o filmu Samson i Dalila iz 1949. godine, u kome je Hedi Lamar glumila zajedno sa Spenserom Trejsijem.

Um genija

Iako nije imala nikakvo formalno obrazovanje, Hedi Lamar mogli bismo nazvati pronalazačem-amaterom sa umom genija. Za svog prijatelja Hauarda Hjuza napravila je nacrt tijela letjelice koje kombinuje brzinu i izdržljivost.

U saradnji sa Džordžom Antilom, Hedi Lamar je konstruisala i uređaj koji može na daljinu da kontroliše ispaljeni torpedo. Ovaj pronalazak je patentiran kako bi vojska SAD mogla da ga koristi u borbi protiv nacista.

Tehnologija za koju je Hedi Lamar zaslužna, a koju je ovaj uređaj koristio, preteča je tehnologije koja se danas koristi za bežično povezivanje, poput blututa i mobilnih telefona. Zanimljiva je činjenica da je ovaj njen patent dugo stajao u fioci.

Beč u srcu

Mogli bismo da kažemo kako je Hedi Lamar imala život dostojan velike svjetske ličnosti.

Udavala se šest puta, a u poznim godinama je imala nekoliko neuspješnih plastičnih operacija, što je privuklo dosta negativnih komentara u javnosti. Vjerovatno zbog ovoga, povukla se u potpunosti iz javnog života.

Iako je 1937. godine otišla iz Beča i vratila mu se samo jednom, 18 godina kasnije, Hedi Lamar je u svojim intervjuima često isticala kako bi voljela da mu se vrati, piše u zvaničnom dokumentu Jevrejskog muzeja.

Umrla je 19. januara 2000. godine, a sahranjena je uz počasti na Centralnom bečkom groblju. (B92)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana