Најезда скакаваца и инсекти уништавају Африку

Танјуг
Foto: Tanjug/Sven Torfinn/FAO via AP

ЊУЈОРК- Поплаве, суше, топлије време и инвазија пустињских скакаваца су посљедица климатских промјена које су јако погодиле Африку, а најгоре тек слиједи јер ће поједини региони остати без хране, са погоршаним стањем у економији и здравству, пише у данашњем извјештају службе Уједињених нација за климатске промјене.

Глад је све већа, а бројне поплаве су допринијеле инвазији скакаваца који су уништили на стотине хиљада хектара земље од јануара.

Ни топлије вријеме не помаже - топлије вријеме је корисно за инсекте који још лакше преносе денга грозницу, маларију и жуту грозницу.

Температуре су скочиле на континенту са 1,2 милијарди становника, као и у цијелом свијету, међутим, Африка је посебно рањива на нагле промјене, додаје се у Свјетској метеоролошкој организацији (СМО).

Топле температуре уништавају усјеве, приходи падају, а пољопривреда је основа афричке економије.

"До средине 21. вијека, највећи дио пољопривредних усјева у Африци ће бити озбиљно угрожено", додаје се у извјештају.

Очекује се смањење од 13 одсто у западној и централној Африци, 11 одсто у сјеверној и осам посто у источној и јужној Африци, пренио је Ројтерс.

Афричке државе већ имају лоше приходе од пољопривреде и немају адекватан одговор на климатске промјене, саопштио је СМО.

Циклонске активности су натјерале близу два милиона људи да се иселе из домова, на стотине их је настрадало, а примјера ради уништено је пола милиона хектара житарица у Мозамбику, додаје Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана