Najezda skakavaca i insekti uništavaju Afriku

Tanjug
Foto: Tanjug/Sven Torfinn/FAO via AP

NjUJORK- Poplave, suše, toplije vreme i invazija pustinjskih skakavaca su posljedica klimatskih promjena koje su jako pogodile Afriku, a najgore tek slijedi jer će pojedini regioni ostati bez hrane, sa pogoršanim stanjem u ekonomiji i zdravstvu, piše u današnjem izvještaju službe Ujedinjenih nacija za klimatske promjene.

Glad je sve veća, a brojne poplave su doprinijele invaziji skakavaca koji su uništili na stotine hiljada hektara zemlje od januara.

Ni toplije vrijeme ne pomaže - toplije vrijeme je korisno za insekte koji još lakše prenose denga groznicu, malariju i žutu groznicu.

Temperature su skočile na kontinentu sa 1,2 milijardi stanovnika, kao i u cijelom svijetu, međutim, Afrika je posebno ranjiva na nagle promjene, dodaje se u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (SMO).

Tople temperature uništavaju usjeve, prihodi padaju, a poljoprivreda je osnova afričke ekonomije.

"Do sredine 21. vijeka, najveći dio poljoprivrednih usjeva u Africi će biti ozbiljno ugroženo", dodaje se u izvještaju.

Očekuje se smanjenje od 13 odsto u zapadnoj i centralnoj Africi, 11 odsto u sjevernoj i osam posto u istočnoj i južnoj Africi, prenio je Rojters.

Afričke države već imaju loše prihode od poljoprivrede i nemaju adekvatan odgovor na klimatske promjene, saopštio je SMO.

Ciklonske aktivnosti su natjerale blizu dva miliona ljudi da se isele iz domova, na stotine ih je nastradalo, a primjera radi uništeno je pola miliona hektara žitarica u Mozambiku, dodaje Rojters.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana