Мушко-женски односи и 21.вијек: Ко треба да плати рачун на састанку?

b92.net
Мушко-женски односи и 21.вијек: Ко треба да плати рачун на састанку?

Јучерашња прича о момку који је дјевојци са којом је изашао три пута, а која га је одбила четврти пут, послао рачун за изласке - није изазвала буру само на друштвеним мрежама у Америци, већ и код нас.

Ово је порука коју је младић послао дјевојци, а коју је она подијелила на Твитеру и изазвала буру. Но, буре није било само у Америци, занимљивих коментара и размјене ставова поводом равноправности, искоришћавања, једнакости полова за коју се жене залажу можемо прочитати у наставку.

"Нисам феминисткиња, али три пута изаћи са релативно непознатим мушкарцем и ниједном не платити рачун, сматрам недостатком елементарног васпитања и пристојности", написала је Тања.

"Нема ово везе са једнакошћу, већ са манирима, погледима на живот и често прикривеном мизогинијом. Ово је онај тип мушкарца који ће, ако успије да дјевојку смува, изигравати џентлмена, давати јој поклоне, златни накит, а онда једног дана ако се разиђу тражити те поклоне и злато обавезно назад", став је Маико.

"А она њему пошаље рачун за гардеробу и хаљине које је купила за та три изласка има срчка да га стрефи", могло се прочитати.

"Доста сам излазио на састанке прије женидбе. Никад нисам допустио да девојка плати кад сам ја предложио нешто (пиће/клопу). Никад ми се није десило да послије прва два или три састанка дјевојка није предложила и платила неки излазак (клопа/биоскоп/позориште шта год). Како дајете тако ћете и добити. Ако сте сами прорачунати, логично је да ћете бити искључиво са прорачунатим особама и онда ће стално избијати тај јед и гнијев, а сами сте креирали такав аранжман. Заиста погубно на ста смо спали. Нема вам ту среће, али ви тјерајте како мислите да је најбоље", написао је Лука.

"На првом састанку плаћам из ината, а на другом из тог разлога нећу да платим, правим се много мутав да видим како ће реаговати. Једно је бити џентлмен а друго искориштавати. Пази, молим те, 2014. изађем са једном дјевојком у Београду, ја не знам искрено из какве породице долази, каквог је материјалног статуса, углавном пије неки коктел од 680 РСД, плус еспресо, њена тура 900 РСД, кад је двије туре поручила намјерно сам рекао конобару да ми плаћамо одвојено, много се унервозила, али реално састанак је очигледно био Флоп од самог почетка што да се ку.. чим за 15 еура џаба, кад се више нећемо видјати", инспирисан је био Гоџ.

"Посљедица полифиче коректности и исфолиране равноправности је смрт каваљерсва. То ће повући нестанак џентлменских потеза, као уступање мјеста, кишобрана... Када падне снијег не иду само мушкарци да чисте снијег испред фирме. Ако се уведе обавезна војска, онда мора и за жене. Мени је то огавно, али свједоци смо да ће природни односи и разлике бити декретом укинути", став је ВЈ.

И шта се дешава? Мијењају ли се природни, традиционални односи, шта се све то увукло у некада романтичне изласке и прве симпатије?

"Промијенило се све. Ни девојке нису као што су некада биле. Ја сам васпитаван да је мушкарац мушкарац, отац ми је старог кова, ја не могу да дозволим да ми дјевојка плати. Али, знате како... Некад се лоше осећам. Схватим да не седи испред мене нека фина, пристојна, нормална девојка о којој пожелиш да бринеш. Видиш да сједи неко ко је изашао да би изашао, да немамо ни о чему баш да причамо. И платим ја, али, знам да се више нећемо видети. Промијенило се много тога. Ето, нисам се још ни оженио", смије се док нам прича Марко А, (35), запослен у ИТ компанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана