Muško-ženski odnosi i 21.vijek: Ko treba da plati račun na sastanku?

b92.net
Muško-ženski odnosi i 21.vijek: Ko treba da plati račun na sastanku?

Jučerašnja priča o momku koji je djevojci sa kojom je izašao tri puta, a koja ga je odbila četvrti put, poslao račun za izlaske - nije izazvala buru samo na društvenim mrežama u Americi, već i kod nas.

Ovo je poruka koju je mladić poslao djevojci, a koju je ona podijelila na Tviteru i izazvala buru. No, bure nije bilo samo u Americi, zanimljivih komentara i razmjene stavova povodom ravnopravnosti, iskorišćavanja, jednakosti polova za koju se žene zalažu možemo pročitati u nastavku.

"Nisam feministkinja, ali tri puta izaći sa relativno nepoznatim muškarcem i nijednom ne platiti račun, smatram nedostatkom elementarnog vaspitanja i pristojnosti", napisala je Tanja.

"Nema ovo veze sa jednakošću, već sa manirima, pogledima na život i često prikrivenom mizoginijom. Ovo je onaj tip muškarca koji će, ako uspije da djevojku smuva, izigravati džentlmena, davati joj poklone, zlatni nakit, a onda jednog dana ako se raziđu tražiti te poklone i zlato obavezno nazad", stav je Maiko.

"A ona njemu pošalje račun za garderobu i haljine koje je kupila za ta tri izlaska ima srčka da ga strefi", moglo se pročitati.

"Dosta sam izlazio na sastanke prije ženidbe. Nikad nisam dopustio da devojka plati kad sam ja predložio nešto (piće/klopu). Nikad mi se nije desilo da poslije prva dva ili tri sastanka djevojka nije predložila i platila neki izlazak (klopa/bioskop/pozorište šta god). Kako dajete tako ćete i dobiti. Ako ste sami proračunati, logično je da ćete biti isključivo sa proračunatim osobama i onda će stalno izbijati taj jed i gnijev, a sami ste kreirali takav aranžman. Zaista pogubno na sta smo spali. Nema vam tu sreće, ali vi tjerajte kako mislite da je najbolje", napisao je Luka.

"Na prvom sastanku plaćam iz inata, a na drugom iz tog razloga neću da platim, pravim se mnogo mutav da vidim kako će reagovati. Jedno je biti džentlmen a drugo iskorištavati. Pazi, molim te, 2014. izađem sa jednom djevojkom u Beogradu, ja ne znam iskreno iz kakve porodice dolazi, kakvog je materijalnog statusa, uglavnom pije neki koktel od 680 RSD, plus espreso, njena tura 900 RSD, kad je dvije ture poručila namjerno sam rekao konobaru da mi plaćamo odvojeno, mnogo se unervozila, ali realno sastanak je očigledno bio Flop od samog početka što da se ku.. čim za 15 eura džaba, kad se više nećemo vidjati", inspirisan je bio Godž.

"Posljedica polifiče korektnosti i isfolirane ravnopravnosti je smrt kavaljersva. To će povući nestanak džentlmenskih poteza, kao ustupanje mjesta, kišobrana... Kada padne snijeg ne idu samo muškarci da čiste snijeg ispred firme. Ako se uvede obavezna vojska, onda mora i za žene. Meni je to ogavno, ali svjedoci smo da će prirodni odnosi i razlike biti dekretom ukinuti", stav je VJ.

I šta se dešava? Mijenjaju li se prirodni, tradicionalni odnosi, šta se sve to uvuklo u nekada romantične izlaske i prve simpatije?

"Promijenilo se sve. Ni devojke nisu kao što su nekada bile. Ja sam vaspitavan da je muškarac muškarac, otac mi je starog kova, ja ne mogu da dozvolim da mi djevojka plati. Ali, znate kako... Nekad se loše osećam. Shvatim da ne sedi ispred mene neka fina, pristojna, normalna devojka o kojoj poželiš da brineš. Vidiš da sjedi neko ko je izašao da bi izašao, da nemamo ni o čemu baš da pričamo. I platim ja, ali, znam da se više nećemo videti. Promijenilo se mnogo toga. Eto, nisam se još ni oženio", smije se dok nam priča Marko A, (35), zaposlen u IT kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana