Мултивитамини - могуће рјешење за опадања косе

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Губитак косе може утицати на појединце било којег пола и било које доби, стога уколико имате проблем с опадањем косе постоји једноставно рјешење.

 Студија објављена у часопису Dermatologic Surgery Journal  открила је да је међу мушкарцима између 18 и 49 година отприлике 42 посто доживјело  губитак косе, а ово стање погађа милионе жена, при чему губитак косе обично почиње у средњим годинама, преноси портал Кликс.

Иако постоје бројни инвазивни третмани који коси враћају стари сјај, не морате ићи на скупе третмане да би ваша коса била бујана и здрава."Здрава коса зависи о добром здрављу", објашњава дерматологиња Ailynne Marie Vergara-Wijangco.

Vergara  каже да ће појединцима с одређеним нутритивним недостатком коса значајно прориједити, али каже да би уобичајени додатак могао помоћи."Уколико вам је коса ријетка или сте примјетили да вам власи опадају, пробајте узимати мултивитамин.

Здравој коси потребно је жељезо, фолна киселина и цинк да би остала густа и јака: три микронутријента обично се налазе у мултивитаминима"."Омега-3 помаже вашем тијелу у борби против упале, темељног узрока бројних стања. Прерано опадање косе такође може бити повезано с упалом.

Омега-6 је, с друге стране, важна за цјелокупно здравље коже, што би могло користити тјемену", објашњава она, додајући да је, као што је случај с мултивитаминима, увијек најбоље посавјетовати се са здравственим радником прије него што узмете нови додатак масним киселинама.Међутим, постоји један популаран додатак за који Vergara каже да можда неће дати резултате за које људи мисле да даје: биотин.

"Ако једете уравнотежену прехрану, мало је вјеројатно да вам недостаје биотина. Међутим, додатни облици биотина посљедњих су година у порасту, дијелом захваљујући маркетиншким стручњацима који таквим производима обећавају бољи раст косе", каже Vergara.

Иако биотин помаже у разградњи ензима у вашем тијелу, мало је доказа да може помоћи код прорјеђене косе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана