Multivitamini - moguće rješenje za opadanja kose

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Gubitak kose može uticati na pojedince bilo kojeg pola i bilo koje dobi, stoga ukoliko imate problem s opadanjem kose postoji jednostavno rješenje.

 Studija objavljena u časopisu Dermatologic Surgery Journal  otkrila je da je među muškarcima između 18 i 49 godina otprilike 42 posto doživjelo  gubitak kose, a ovo stanje pogađa milione žena, pri čemu gubitak kose obično počinje u srednjim godinama, prenosi portal Kliks.

Iako postoje brojni invazivni tretmani koji kosi vraćaju stari sjaj, ne morate ići na skupe tretmane da bi vaša kosa bila bujana i zdrava."Zdrava kosa zavisi o dobrom zdravlju", objašnjava dermatologinja Ailynne Marie Vergara-Wijangco.

Vergara  kaže da će pojedincima s određenim nutritivnim nedostatkom kosa značajno prorijediti, ali kaže da bi uobičajeni dodatak mogao pomoći."Ukoliko vam je kosa rijetka ili ste primjetili da vam vlasi opadaju, probajte uzimati multivitamin.

Zdravoj kosi potrebno je željezo, folna kiselina i cink da bi ostala gusta i jaka: tri mikronutrijenta obično se nalaze u multivitaminima"."Omega-3 pomaže vašem tijelu u borbi protiv upale, temeljnog uzroka brojnih stanja. Prerano opadanje kose takođe može biti povezano s upalom.

Omega-6 je, s druge strane, važna za cjelokupno zdravlje kože, što bi moglo koristiti tjemenu", objašnjava ona, dodajući da je, kao što je slučaj s multivitaminima, uvijek najbolje posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom prije nego što uzmete novi dodatak masnim kiselinama.Međutim, postoji jedan popularan dodatak za koji Vergara kaže da možda neće dati rezultate za koje ljudi misle da daje: biotin.

"Ako jedete uravnoteženu prehranu, malo je vjerojatno da vam nedostaje biotina. Međutim, dodatni oblici biotina posljednjih su godina u porastu, dijelom zahvaljujući marketinškim stručnjacima koji takvim proizvodima obećavaju bolji rast kose", kaže Vergara.

Iako biotin pomaže u razgradnji enzima u vašem tijelu, malo je dokaza da može pomoći kod prorjeđene kose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana