Медицински техничари бринули су о болесној беби која није имала куда из болнице, па постали су њени родитељи

Она
Медицински техничари бринули су о болесној беби која није имала куда из болнице, па постали су њени родитељи

Пар, који се упознао током ноћне смјене и вјенчао неколико година касније, лијечио је бебу Елу у моментима када је била најслабија. Било је момената када су мислили да неће преживјети.

- Била је веома, веома мала и веома, веома болесна - рекла је Тејлор Дерас (31) за "Washington Post", која је, заједно са својим мужем, медицинска сестра на одjељењу неонатологије у болници у Омахи.

Ели, која је рођена у мају 2021. године, била је потребна интензивна медицинска њега, која је укључивала и неколико трансфузија крви. Кад год би Тејлор Дерас имала паузу током смјене, она би привила Елу себи на груди и читала јој.

Исто би радио и њен муж, који је такође био слаб на дјевојчицу.

Елина биолошка мајка била је у раним двадесетим, рекли су Дерасови, и борила се да задржи посао и дом. О Елином оцу се не зна ништа.

У почетку је биолошка мајка редовно посјећивала бебу Елу. Временом, како се Елино здравље стабилизовало, долазила је све рјеђе. У децембру 2021, Ела је постала штићеник државе, након чега јој се здравље погоршало и пребачена је у другу болницу.

Када је коначно била довољно јака да оде кући у априлу 2022, мала Ела није имала куда, њена мајка није имала гдје да је збрине.

Дерасови, који су били у браку од 2020. и покушавали да добију бебу око годину дана, позвали су социјалног радника задуженог за Елин случај и понудили се да буду њени хранитељи. Пошто је још увијек била нестабилног здравља, знали су да ће бити добро опремљени да брину о њој.

Пар је такође сазнао да је Елина биолошка мајка жељела да њена кћерка остане са медицинским техничарима који су се с љубављу бринули о њој скоро годину дана.

- Рекла је раднику социјалног: "Желим да оде код њих; они је најбоље познају" - присјећа се Тејлор Дерас.

Након завршетка обуке за хранитеља, Дерасеви су одвели Елу кући када је имала 11 мјесеци. Једна од њених првих ријечи била је "тата".

Иако су Дерасови били одушевљени што Ела живи са њима, знали су да постоји могућност да је њена мајка узме назад. Елина рођена мајка наставила је да посјећује кћерку. Током једне посјете, рекла је Дерасима: "Ви сте њени родитељи".

То им је донело спокој и сигурност да ће Ела остати у њиховом дому.

У јулу 2023, Елина биолошка мајка одрекла се родитељских права, отворивши пут Дерасовима да је усвоје. 18. новембра, дан који је иначе Национални дан усвојења.

Судница је била пуна других колега и сви су им пружили подршку на путу ка родитељству.

Ела, која има скоро три године, има трахеостому - хируршки направљену рупу у душнику која обезбјеђује пролаз ваздуха за дисање - као и цев за гастростомију, за храњење. Дерасови кажу да ће све то вероватно бити уклоњено у току године.

- Сваке недеље постаје све боља и боља. Она хода и прича, а ми нисмо знали да ли ће моћи да ради све те ствари.

Прича о породици Дерас била је покривена и локалним и националним вестима, и надају се да ће инспирисати друге који се боре да постану родитељи да размисле о хранитељству или усвајању.

- Никад не знаш ко коме си потребан. Постоје дјеца која имају посебне потребе и треба им хранитељство и усвајање. Они заслужују љубав - сагласни су обоје.

За сада уживају у времену са својом ћерком, коју су описали као дрску, паметну, љубазну и живахну. Ела ће на јесен кренути у вртић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана