Најстарија жена на свијету: Рођена двије године прије почетка градње Титаника

ГС
Најстарија жена на свијету: Рођена двије године прије почетка градње Титаника

Марија Морера, која је рођена 4. марта 1907. године, проглашена је најстаријом особом на свијету у Гинисовој књизи рекорда, послије смрти француске часне сестре Андре у 118. години.

Морера је провела посљедње 22 године у старачком дому у Каталонији, али је рођена прије скоро 116 година у Сан Франциску, мање од четири године након што су полетела браћа Рајт и двије године прије него што је почела градња Титаника, преноси CNN.

Морера је рођена годину дана након што су њени родитељи емигрирали у САД, али су осам година касније одлучили да се врате у Шпанију. Приликом повратка отац јој је умро на броду од туберколозе, а она је због пада на броду трајно изгубила слух на једно уво, наводи се у Гинисовој књизи рекорда.

Морера је у Барселони провела Први свjетски рат, Шпански грађански рат и Други свjетски рат, као и пандемију Шпанске грознице, а сматра се да је најстарија особа која је успjела да се опорави од ковида, којим се заразила у мају 2020. Има троје дjеце, 11 унука и 13 праунука.

Према Гинисовој књизи рекорда, најдуговjечнија особа икада је Францускиња Жана Луиза Калман, која је рођена 21. фебруара 1875, а живjела је 122 године и 164 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана