Najstarija žena na svijetu: Rođena dvije godine prije početka gradnje Titanika

GS
Najstarija žena na svijetu: Rođena dvije godine prije početka gradnje Titanika

Marija Morera, koja je rođena 4. marta 1907. godine, proglašena je najstarijom osobom na svijetu u Ginisovoj knjizi rekorda, poslije smrti francuske časne sestre Andre u 118. godini.

Morera je provela posljednje 22 godine u staračkom domu u Kataloniji, ali je rođena prije skoro 116 godina u San Francisku, manje od četiri godine nakon što su poletela braća Rajt i dvije godine prije nego što je počela gradnja Titanika, prenosi CNN.

Morera je rođena godinu dana nakon što su njeni roditelji emigrirali u SAD, ali su osam godina kasnije odlučili da se vrate u Španiju. Prilikom povratka otac joj je umro na brodu od tuberkoloze, a ona je zbog pada na brodu trajno izgubila sluh na jedno uvo, navodi se u Ginisovoj knjizi rekorda.

Morera je u Barseloni provela Prvi svjetski rat, Španski građanski rat i Drugi svjetski rat, kao i pandemiju Španske groznice, a smatra se da je najstarija osoba koja je uspjela da se oporavi od kovida, kojim se zarazila u maju 2020. Ima troje djece, 11 unuka i 13 praunuka.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najdugovječnija osoba ikada je Francuskinja Žana Luiza Kalman, koja je rođena 21. februara 1875, a živjela je 122 godine i 164 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana