Краљ Милан је својој љубавници поклонио сервис који данас вриједи као кућа

Рина
Краљ Милан је својој љубавници поклонио сервис који данас вриједи као кућа

Дворски пријеми широм Европе у другој половини 19. вијека нису могли проћи без српско-руског пара, Милана и Наталије Обреновић, који је у то вријеме важио за један од најљепших.

Међутим, брачну идилу нарушило је краљево невјерство, а гласине о Милановим прељубама стизале су са свих страна.

Прва јавности позната краљева љубавница била је Лепосава Новаковић, а убрзо послије замјенила ју је дворска дама Артемиза Христић, која је била удата за генералног секретара Милана Обреновића.

"Артемиза је била цариградска Гркиња, која се развела, живела је у центру Београда и краљ је свакодневно код ње долазио довозећи се затвореним дворским фијакером. Цела држава била је на краљичиној страни, међутим то краља као да није пуно занимало", каже за Рину Александар Марушић, директор Музеја Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу.

Краљ је био опчињен својом љубавницом и није штедио како би јој причинио задовољство. Вриједни поклони на њену адресу стизали су свакодневно, а један од најскупоцјенијих јесте сервис за ручавње, који се и данас чува у таковском музеју.

"Као успомену на ту велику љубав, као вечна успомена остао је овај сервис, који је у то доба био један од најлуксузнијих. Израђен је од квалитетног чешког порцулана за 12 особа, изузетно је вредан. Овај краљев поклон је имао толику вредност, као кад би вам сад неко поклонио кућу", прича Марушић.

Милан се развео од краљице Наталије, а након што је цијела тадашња Европа брујала о њиховој вези, Артемиза се вратила у Цариград, али била је у другом стању, стога је краљ Милан отпутовао чак и на хаџилук, да би присуствовао порођају.

Родила је сина Ђорђа, који је посљедње рођено дијете у династији Обреновић.

Након абдицирања Милан се с Артемизом преселио у Париз, али како наводе поједини историчари, љубав је ишчезла.

У списима пише да "њен пуначак изглед оријенталке и паланчанке више није привлачио краља и све се чешће клонио ње". А све се завршило тако што је због њеног прогањања чак тражио и заштиту париске полиције и код француске власти тражио је да је из Париза протерају.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана