Kralj Milan je svojoj ljubavnici poklonio servis koji danas vrijedi kao kuća

Rina
Kralj Milan je svojoj ljubavnici poklonio servis koji danas vrijedi kao kuća

Dvorski prijemi širom Evrope u drugoj polovini 19. vijeka nisu mogli proći bez srpsko-ruskog para, Milana i Natalije Obrenović, koji je u to vrijeme važio za jedan od najljepših.

Međutim, bračnu idilu narušilo je kraljevo nevjerstvo, a glasine o Milanovim preljubama stizale su sa svih strana.

Prva javnosti poznata kraljeva ljubavnica bila je Leposava Novaković, a ubrzo poslije zamjenila ju je dvorska dama Artemiza Hristić, koja je bila udata za generalnog sekretara Milana Obrenovića.

"Artemiza je bila carigradska Grkinja, koja se razvela, živela je u centru Beograda i kralj je svakodnevno kod nje dolazio dovozeći se zatvorenim dvorskim fijakerom. Cela država bila je na kraljičinoj strani, međutim to kralja kao da nije puno zanimalo", kaže za Rinu Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Kralj je bio opčinjen svojom ljubavnicom i nije štedio kako bi joj pričinio zadovoljstvo. Vrijedni pokloni na njenu adresu stizali su svakodnevno, a jedan od najskupocjenijih jeste servis za ručavnje, koji se i danas čuva u takovskom muzeju.

"Kao uspomenu na tu veliku ljubav, kao večna uspomena ostao je ovaj servis, koji je u to doba bio jedan od najluksuznijih. Izrađen je od kvalitetnog češkog porculana za 12 osoba, izuzetno je vredan. Ovaj kraljev poklon je imao toliku vrednost, kao kad bi vam sad neko poklonio kuću", priča Marušić.

Milan se razveo od kraljice Natalije, a nakon što je cijela tadašnja Evropa brujala o njihovoj vezi, Artemiza se vratila u Carigrad, ali bila je u drugom stanju, stoga je kralj Milan otputovao čak i na hadžiluk, da bi prisustvovao porođaju.

Rodila je sina Đorđa, koji je posljednje rođeno dijete u dinastiji Obrenović.

Nakon abdiciranja Milan se s Artemizom preselio u Pariz, ali kako navode pojedini istoričari, ljubav je iščezla.

U spisima piše da "njen punačak izgled orijentalke i palančanke više nije privlačio kralja i sve se češće klonio nje". A sve se završilo tako što je zbog njenog proganjanja čak tražio i zaštitu pariske policije i kod francuske vlasti tražio je da je iz Pariza proteraju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana