Koрона утишала планету: Земља деценијама није била тиха као 2020. године

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Научници су утврдили да је планета Земља имала најтиши период у протеклих неколико деценија током 2020. године, јер је пандемија ковид-19 значајно смањила људску активност и њен утицај на кору планете, пише британски Гардијан.

Лист наводи да је међународна група сеизмолога из 33 земље измјерила пад до 50 одсто у такозваној амбијенталној буци коју стварају људи који путују и фабрике током свог рада, након што су строге епидемиолошке мјере закључавања ступиле на снагу у многим земљама широм свијета.

Тим, у којем су били стручњаци из швајцарске сеизмолошке службе са Универзитета ЕТХ у Цириху, измјерио је током 2020. ниже нивое буке на 185 од 268 анализираних сеизмичких станица широм свијета, преноси биртански лист.

Гардијан пише да је градска бука била мања и до 50 одсто на неким мјерним станицама током недјеља најстрожих закључавања, јер су аутобуси и возови редуковани, авиони приземљени, а фабрике затворене, па је било много мање бучно и од периода Божића, који је традиционално најтише доба године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана