Korona utišala planetu: Zemlja decenijama nije bila tiha kao 2020. godine

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON- Naučnici su utvrdili da je planeta Zemlja imala najtiši period u proteklih nekoliko decenija tokom 2020. godine, jer je pandemija kovid-19 značajno smanjila ljudsku aktivnost i njen uticaj na koru planete, piše britanski Gardijan.

List navodi da je međunarodna grupa seizmologa iz 33 zemlje izmjerila pad do 50 odsto u takozvanoj ambijentalnoj buci koju stvaraju ljudi koji putuju i fabrike tokom svog rada, nakon što su stroge epidemiološke mjere zaključavanja stupile na snagu u mnogim zemljama širom svijeta.

Tim, u kojem su bili stručnjaci iz švajcarske seizmološke službe sa Univerziteta ETH u Cirihu, izmjerio je tokom 2020. niže nivoe buke na 185 od 268 analiziranih seizmičkih stanica širom svijeta, prenosi birtanski list.

Gardijan piše da je gradska buka bila manja i do 50 odsto na nekim mjernim stanicama tokom nedjelja najstrožih zaključavanja, jer su autobusi i vozovi redukovani, avioni prizemljeni, a fabrike zatvorene, pa je bilo mnogo manje bučno i od perioda Božića, koji je tradicionalno najtiše doba godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana