Који су најједноставнији начини за јачање имунитета?

ГС
Који су најједноставнији начини за јачање имунитета?

Ако покушавате да ојачате имунитет важно је да погодите праву комбинацију исхране, вјежбања и спавања. Није довољно само узимати суплементе и надати се да ће имунитет одољети вирусима и разним другим инфекцијама.

За почетак, важно је добро и квалитетно се наспавати, а стручњаци кажу да то значи седам до девет сати спавања.

Многа истраживања недостатак сна повезују са појавом разних болести. Осим тога, потребно је да вјежбате - рекао је др Ентони Фаучи, водећи амерички стручњак за заразне болести који тврди да је то кључ, а не суплементи који заправо не раде ништа.

Вјежбање може из плућа и горњих дисајних путева да избаци бактерије, да подстакне дјеловања антитијела у крвотоку, као и да успори отпуштање хормона стреса.

Следећи корак је да смањите стрес. Хронични стрес подстиче мозак на повећано стварање кортизола, хормона задуженог за стрес. Он, између осталог, ослабљује и имунитет.

Истраживања су показала да су људи који пате од хроничног стреса, подложнији прехладама и другим вирусним инфекцијама.

Уз ово требало би смањити и унос алкохола. Алкохолна пића ослабљују имунитет и не би требало да пијете више од две чаше дневно.

На крају, узимајте витамин Д. Ако вам он недостаје, велика је вјероватноћа да ћете имати ослабљен имунитет и да ћете бити подложнији инфекцијама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана